FOTO Ivica Kostelić počasni član planinarskog društva Bundek Mursko Središće

Ivica Kostelić Mursko Središće
Ivica Kostelić

– Kad sam čuo da postoji tako aktivno planinarsko društvo u Murskom Središću ostao sam malo iznenađen. A upravo jedan od mojih ciljeva koje želim postići je taj da želim da se što više ljudi bavi sa aktivnostima na otvorenom. Raduje me činjenica da je ovdje u Središću velika sljedba tog trenda. ” kazao je naš zlatni olimpijac i skijaška legenda na početku putopisnog predavanja održanog ovog četvrtka u gradu rudara.

U prepunom Centru za kulturu “Rudar” okupili su se brojni planinari, rekreativci i ljubitelji prirode kako bi uživo doživjeli Ivičinu priču avanture i uspješno okončanja prve hrvatske traverze Grenlanda.

Ivicu su na pozornici pozdravili Sonja Vršić  predsjednica Planinarskog društva “Bundek” koje je bilo domaćin putopisne družbe te gradonačelnik Dražen Srpak, a glazbeni uvod u večer zbrinuo je trio Besplatna cuga.

Ivica Kostelic_Mursko Sredisce (28)_resize
Samo tri pitanja su bila bitna: kakvo će biti vrijeme, što ćemo jesti i gdje spavati – kazao je Kostelić

Šator – jedino mjesto gdje nije puhalo

– Grenland je test volje. A šator je bio jedino mjesto gdje nije puhalo.” kazao je Kostelić opisujući polarni put od 582 kilometara s više od dvije tisuće metara uspona koji je začudnom vještinom i mentalnom snagom prešao zajedno sa svojim prijateljom iz Slovenije, Mihom Podgornikom za 18 dana, 10 sati i 52 minute. U tome ih nisu spriječile ni temperature koje su se spuštale i do minus 34, a vjetar je puhao i do 120 km/h. Publiku su posebno dotakli Ivičini zapisi iz njegova grendlandskog dnevnika i doživljaji prelaženja posljednjih devet kilometara do cilja.

– U takvim uvjetima čovjek pronađe u sebi snagu na koju može biti ponosan. Tada uživate samo u tome da budete čovjek. A što ima ljepše nego da budete čovjek. kazao je Kostelić na kraju druženja u Središću na kojem je najavljeno kako će Ivica postati i počasni član Planinarskog društva “Bundek”.

Ivica Kostelic_Mursko Sredisce (30)_resize
S Ivicom je na Grendlanskoj polarnoj pustolovini bio i njegov prijatelj Miha Podgornik iz Slovenije

Humanitarna nota prelaženja Grenlanda

Veličinu Ivičinog srca upoznali su svi kroz sve njegove skijaške uspjehe a sada i kroz izazov Grenlanda kojem je pridodao i humanitarnu notu pomažući prikupiti novac za štićenike Udruge za Down sindrom Međimurske županije. Prikupljeno je preko stranice cinipravustvar.hr ukupno 13 265 kuna.

 Slijedi nova avantura na Velebitu

Ivičin pustolovni duh ne miruje. Za par dana slijedi zimsko prečenje Velebita od Vratnika do Paklenice pješice i na skijama zajedno s pripadnicima Hrvatske vojske u sklopu njihove planinske obuke. Dionicu u dužini od 110 kilometara pokušat će prijeći za osam dna bez opskrbe i bez korištenja vanjske pomoći i planinarskih skloništa. Što drugo reći nego rudarskim pozdravom svima poželjeti: Sretno!

foto: rr

Ivica Kostelic_Mursko Sredisce (8)

Ostavi komentar