FOTO: EGZOTIČNA OKUĆNICA Marijane Ciglarić iz Dunjkovca podsjeća na pravu ‘’đunglu’’

Egzotika i osjećaj neke druge klime. Tako se najbliže može opisati netipičan vrt 45-godišnje Marijane Ciglarić iz Dunjkovca. Visoke banane čije lišće stvara prirodan hlad ljeti, malene kućice, na svakom koraku kamenjari i veliki prirodan ribnjak. Uz to, puteljke krase zanimljive sorte kaktusa i sukulenata. 

– U dvorištu većinom prevladavaju kaktusi i sukulenti jer traže najmanje pažnje za održavanje, odlično podnose vrućine, te mogu bez zalijevanja čak do mjesec dana. Uz njih imamo i eukaliptuse, agrume, banane, marakuje, madagaskarske palme. One su ipak u blagoj hladovini, a s obzirom da ne podnose hladnoću, preko zime ih preselimo u plastenik, ispričala je Marijana iz Dunjkovca. 

Cijela ideja stigla je od supruga Franje, Marijana je nekad više preferirala sezonsko cvijeće. Danas ne mogu zamisliti drugačiji vrt. 

Uz kaktuse i sukulente, u dvorištu se nalaze egzotični adenijumi, plumerije i agave. Na početku dvorišta pogled plijeni visoka banana koju je Marijana dobila od svoje šogorice. 

– Sviđa mi se to što jako brzo raste. Ova banana ‘stara’ je tri godine. Odrezali smo je na visinu od metar i 20 cm i skinuli lišće. Trebali smo ju zaštiti od zime, te smo ju stavili u kutiju punu slame i lišća. Svake sam je godine rezala do zemlje, ali joj je potrebno oko 4 do 5 godina da procvate, ne smije se rezati do kraja. Krajem travnja smo ju izvadili iz zaštite i u gotovo četiri mjeseca narasla je na 7 do 8 metara, a rasla bude do prvog mraza, kaže ljubiteljica egzotike. 

U dvorištu trenutno imaju sedam banana, a Marijana kaže kako je odlično što stvaraju hlad, upravo za one biljke koje je podnose previše sunca. Plodova još nema, ali za godinu dvije Dunjkovec bi mogao imati prve banane iz uzgoja Marijane Ciglarić. 

Marijana u uređivanju dvorišta nije sama, velika su joj pomoć suprug Franjo i kćer Ana. Uz kamenjare, Marijana je napravila eko baru u kojoj živi 22 Koi šarana i četiri vrste lopoča. Okolo su posađeni čuvari kuće koji zaista čuvaju ovo egzotično carstvo. 

Ostavi komentar