FOTO: Dodjela nagrada književnog natječaja Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu

nagradjeni ucenici kajkavski (13)_resize
Nagrađeni i pohvaljeni učenici i mentori

Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu svake godine (počevši od 2012.) povodom Dana Matice hrvatske i Dana Međimurske županije raspisuje književni natječaj za učenike osnovnih i srednjih škola Međimurske županije na kajkavskom jeziku. Za najbolje literarne tekstove dodjeljuju se 1., 2. i 3. nagrada učenicima osnovcima i 1., 2. i 3. nagrada srednjoškolcima.

Osma dodjela književnog natječaja Ogranka Matice Hrvatske održana je danas na svečanosti upriličenoj u dvorani Ogranka u Čakovcu. Članica povjerenstava Andrijana Kos-Lajtman tom je prigodom izrazila zadovoljstvo kvalitetom i brojem pristiglih radova:

– Najviše je na natječaj stiglo radova učenika osmih razreda. Ravnopravno je zastupljena proza i poezija. Učenici je najbolje izražavaju u temama koje sami odabiru i tada su inovativni i najviše se osjeća njihov unutarnji impuls.

Predsjednik čakovečkog Ogranka Ivan Pranjić naglasio je kako će svi nagrađeni radovi biti objavljeni u Kajkavskom kolendaru za 2019. godinu, a kako je tijekom godina na ovom natječaju prikupljeno niz kvalitetnih učeničkih radova, za koju godinu može se očekivati i zbornik svih dosad nagrađenih uradaka.

Od trideset dviju osnovnih škola u Međimurskoj županiji na ovogodišnjem natječaju sudjelovalo je šezdesetero učenika iz četrnaest škola s 58 tekstova (petero učenika napisalo je po dva teksta): 19 tekstova učenika razredne nastave – 13 djevojčica i 4 dječaka , te jedan zajednički projekt učenika 2. razreda– pod vodstvom deset učiteljica i tridesetidevet učenika predmetne nastave – 28 djevojčica i 11 dječaka – pod vodstvom osamnaest učiteljica.

U natječaju su sudjelovali učenici sljedećih škola: OŠ Domašinec, OŠ Donja Dubrava, OŠ Draškovec, OŠ Donji Kraljevec, III. OŠ Čakovec, OŠ Goričan, OŠ Gornji Mihaljevec, OŠ Kotoriba, OŠ Podturen, OŠ Sveti Martin na Muri, OŠ Strahoninec, OŠ Petar Zrinski Šenkovec, OŠ Štrigova, PŠ Železna Gora

Od sedam srednjih škola u Međimurskoj županiji na natječaju je sudjelovalo devetnaestero učenika iz dvaju škola: Gimnazije Josip Slavenski Čakovec i Srednje škole Čakovec s ukupno 19 tekstova i vodstvom osam mentorica.

Prosudbeno povjerenstvo ( Andrijana Kos-Lajtman, Karlo Vuković i Vera Zemunić) odlučilo je da se nagrade i pohvale učenici sljedećih škola:

Učenica Eva Marciuš i mentorica Ana Horvat
Eva Marciuš prvonagrađena učenica u kategoriji osnovnih škola i mentorica Ana Horvat

OSNOVNE ŠKOLE

  1. nagrada: Eva Marciuš, 8. r., „Ljudi“

OŠ Strahoninec

Mentorica:Ana Horvat, mag. prim. educ.

  1. nagrada: Tea Horvat, 8.r., „Sosede za feringama“

OŠ Draškovec

Mentorica: Ivana Beti

  1. nagrada: Lara Pergar, 3.r., „Igročke“

OŠ „Petar Zrinski“ Šenkovec

Mentorica: Radojka Oreški

Učenici autori pohvaljenih radova
Učenici autori pohvaljenih radova

Pohvale:

Iva Mesarić, 7.r. – „Dedijovi eđuši“, OŠ Goričan (mentorica: Snježana Granatir)

Dora Sisek, 6.r. – „Jezoš, krivi cug!“, OŠ Goričan (mentorica: Snježana Granatir)

Dean Volar, 8.r. – „Od ključeca do korpe“, OŠ Kotoriba (mentorica: Nikolina Fuš Zvošec)

Berta Bregović
Berta Bregović, prvonagrađena učenica u kategoriji srednjih škola

SREDNJE ŠKOLE

  1. Prva nagrada: Berta Bregović, 3.r. – „Kaj ti je život?“

Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec

Mentorica: Nada Čatlaić, prof.

  1. Druga nagrada: Rea Perić, 2.r. – „Lepo je na svetu živeti…“

Srednja škola Čakovec

Mentorica: Aleksandra Pleh, prof.

  1. Treća nagrada: Leona Pongrac, 3.r., – „Dej me nej“

Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec

Mentorica: Nada Čatlaić, prof.

Uz knjige Sigetski boj u hrvatskoj epici i  Spomenici arhitekture i likovnih umjetnosti u Međimurju učenici su primili priznanja te novčane nagrade (prvo mjesto 1000 kuna, drugo 700 i treće 500 kuna). Na kraju svečanosti učenicima i mentorima obratio se i župan Matija Posavec zahvalivši svima što njeguju kajkavsko narječje u pisanoj i živoj riječi.

foto: rr

Ostavi komentar