Donosimo kako će izgledati početak školske godine u Međimurju!

Na današnjoj press konferenciji za novinare župan Matija Posavec, predstavnici županije, te ravnatelji srednjih škola na području Međimurja predstavili su kako će izgledati početak nove školske godine u ponedjeljak 7. rujna uz pridržavanje svih novih epidemioloških mjera.

U osnovne škole u Međimurskoj županiji kreće oko 9 tisuća i 500 učenika, nešto manje od 4 tisuće učenika u srednje škole, a po prvi puta će u školske klupe sjesti 1129 učenika prvih razreda osnovne škole. O početku školske godine opširno je govorio župan Matija Posavec.

– Intenzivno smo radili sve pripreme s obzirom da se nalazimo u jednom specifičnom trenutku, te će stvari biti drugačije nego smo navikli. Sukladno preporukama i uputama ministarstva. I ove godine kao regionalna samouprava želimo biti primjer kako se odnosi prema učenicima, zaposlenicima i obrazovanju općenito, poručio je župan Matija Posavec.

U svim osnovnim i srednjim školama nastava se skraćuje za pet minuta. Za sve učenike osnovnih škola osigurani su udžbenici, neke općine i gradovi osigurali su i besplatne radne bilježnice ili druge materijale. Prijevoz je osiguran za sve učenike osnovnih škola. Međimurska županija će za svakog učenike nabaviti po dvije tekstilne maske namijenjene višekratnoj upotrebi i to od međimurskih proizvođača.

Učenici od prvih do četvrtih razreda dobiti posebno izrađene maske s crtanim likovima kako bi se čim lakše privikli na nošenje. Riječ je o 27 tisuća maski koje su naručene, te će biti spremne za ponedjeljak.

Svi učenici srednjih škola imat će u potpunosti osiguran prijevoz autobusom i vlakom bez obzira na udaljenost od mjesta stanovanja do škole. Sve razlike u cijeni karte koje nisu sufinancirane iz drugih izvora pokrit će Međimurska županija. Prvi tjedan nastave svi učenici voze se bez iskaznica, imat će određeni rok u kojem će morati pribaviti iskaznice i na temelju toga se voziti tijekom cijele školske godine.

Također, donijeta je odluka da će svaki učenik koji pohađa neku od srednjih škola na području Međimurske županije ili učenik srednje škole koji je iz Međimurske županije, a pohađa srednju školu van županije dobiti po 300 kuna za nabavku radnih materijala.

– Učenici tijekom školske godine imaju obavezu ovisno o vrsti školovanja nabavci nekih vrsta materijala, to će nabaviti i uz pomoć računa u računovodstvu srednje škole koju pohađaju dobiti povrat od 300 kuna. Oni učenici koji su se školuju van županije doći će k nama i taj povrat također dobiti, nastavio je župan.

Osigurani su asistenti u nastavi za učenike osnovnih i srednjih škola. U svim školama osigurana je tekuća topla voda, te dezinfekcijska sredstva.

 

 

 

Ostavi komentar