Doktori hitne medicine Franjo Carović i Željka Kotorac donose savjete kako se zaštiti od toplinskog udara

Uz naglu promjenu vremenu neprijatelj u ljetnim mjesecima je toplinski udar, to jest iznenadni kolaps organizma. Nastaje zbog često naglog i prekomjernog povišenja tjelesne temperature i nemogućnosti organizma da se hladi znojenjem i temperaturu održi u normalnim granicama radi ekstremno visoke vanjske temperature odnosno vremenske pojave toplinskog vala.

Kako se najbolje zaštiti od velike vrućine rekli su nam Franjo Carović, dr. med. i Željka Kotorac, dr. med., spec. hitne medicine. Naglasili su kako je broj jedan za zaštitu izbjegavanje sunca u vremenu od 10 sati do 17 sati. 

– Kako i svake godine poznato da je najviše stradavaju starije osobe, a pogotovo osobe koje inače boluju od povišenog tlaka ili osobe koje imaju problema sa srcem. Skrenuli bi pažnju da se ljudi moraju paziti, jer udar ne nastaje izlaganjem od dva sata na direktnom suncu, već par dana uzastopno, rekao je dr. med. Franjo Carović.

Ostale važne i korisne savjete za naše zdravlje pročitajte na aktualnim stranicama Međimurskih novina koje možete kupiti na brojnim prodajnim mjestima diljem Međimurja od petka, 14. kolovoza!

Foto: Zlatko Vrzan

Ostavi komentar