Dođite danas na postavljanje klopoteca u Vinsku kuću Hažić!

klopotec vinska kuća hažić

Već sedmu godinu za redom u Vinkoj kući Hažić, u Jurovčaku obilježava se postavljanje Klopoteca, odnosno puštanje Klopoteca u pogon.

Uz vina, sokove i ostale mamine delicije obilježava se dan Sv. Bartola (24.8.) kao jednog od vinskih svetaca.

Naime, dan Sv. Bartola uzima se kao službeni početak dozrijevanja grožđa (ono postaje mekanije i slađe) i postaje primamljivo pticama. Samim time, zadatak Klopoteca je da svojim klopotanje tjera ptice, odnosno čuva grožđe. Klopotec, osim toga, ima zadatak pratiti sve što se tih dana događa po međimurskih bregima i to javno obznanjuje svojim klopotanjem. Tako ga često možete čuti kako svojim klopotanjem prepričava; “ded je baki kapu kupil, ded je baki kapu kupil”.

Klopotec je postao naša gornjomeđimurska etnološka znamenitost. U vegetacijski ranijim godinama može se čuti u vinogradima od sredine kolovoza pa sve do sredine listopada kada će vjerojatno završavati berbe kasnijih sorti grožđa.

Klopotec se demontira nakon završetka berbe, a posljednji utihne uoči Martinja. Kroz priče starijih ljudi našeg kraja, ukoliko ne pospremite Klopotec do Martinja (11. studeni.), mladi dečki iz sela mogu Klopotec skinuti i odnijeti, a gazda ga može vratiti uz nadoknadu u određenim količinama vina.

Ostavi komentar