Davor Božinović, potpredsjednik Vlade posjetio Mursko Središće zbog opasnosti od nadolazećeg vodenog vala na Muri

U najkritičnijoj situaciji zbog nabujale Mure je Mursko Središće, zbog čega ga je posjetio i Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova.

Trenutačno već nekoliko sati vodostaj stagnira na 403 cm, ali se vrhunac vodnog vala očekuje tek sutra u popodnevnim satima, kada bi se mogao popeti na 500 cm, zbog čega su sve službe dignute na pripravnost. Vatrogasci dežuraju još od jutra. Ako vrhunac vodenog vala dosegne tih 500 cm, tada će šetnica biti pod vodom. Danas je Mursko Središće posjetio i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kako bi se na licu mjesta brifirao o situaciji i poduzetnim mjerama,

-Obilazim cijelu Hrvatsku i drago mi je da mogu odmah konstatirati da se ovdje vidi jedna visoka razina organizacije svih žurnih službi i Stožera civilne zaštite na razini Murskog Središća i Međimurske županije, a to je upravo ta sinergija koja nam treba u kriznim situacijama, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar Davor Božinović.

-Čim smo saznali da ide ugroza sazvali smo Stožer civilne zaštite i podijelili zadatke, što tko mora napraviti, kazao je Dražen Srpak, gradonačelnik Murskog Središća. Nastavlja: -U utorak je situacija bila nešto bolje, pa samo mislili da je ugroza prošla, međutim nije. Postavili smo pumpe za ispumpavanje koje su nam važne, da mogu ispumpavati vodu iz potoka koji je zatvoren ispod površine. Ono što je u našoj moći i što je bilo potrebno smo napravili. Prema predviđanjima Hrvatskih voda vrhunac vodenog vala trebao bi biti u četvrtak navečer ili tijekom dana od 1000 kubika protoka, što bi vodostaj Mure podiglo na 500 cm, a to bi značilo vodu na šetnici. Za usporedbu 2014. godine je zabilježen vodostaj od 536 cm, ali je tada bio puno niži protupoplavni zid uz rub šetnice što poboljšava situaciju. No kad je nadolazeći veliki vodeni val najavljen uzeli smo za pripremu najgori scenarij,kazao je Srpak.

Prema tehničkim rješenjima koja smo napravili, kućanstva u središtu Murskog Središća  bi trebala biti zaštićena od poplave: Nema stopostotne sigurnosti,  ali sve što bilo moguće smo napravili. Imamo neke lokacije gdje su ugrožene gospodarske zgrade, ali tek pri vodostaju od 500 cm, kazao je gradonačelnik.  Nastavio je: – Riječ je o dvije lokacije gdje se ne može puno napraviti zbog vrste tla i nasipa koji procjeđuje ispod. No sreća je da su kuće izgrađene više pa ne bi trebale biti ugrožene, dodao je.

Na terenu u tri DVD-a, Civilna zaštita, Crveni križ, policija i HGSS koji je porinuo svoje čamce da izvidi situaciju s vode i da provjeri dvije skele, premda su osigurane da ih vodeni val ne odnese.

– Već u ponedjeljak sam dao nalog vatrogascima i načelniku Civilne zaštite da se obiđu svi propusti i kanali, jer poplave koja prijeti s rijeke je predvidljiva, ali oborinska nije. Pregledali su ih i propusti i kanali su čisti i zbog zbog toga za obilnije kiše u utorak nije bilo problema.

Josip Grivec, načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije, je rekao:- Premda smo okružni dvjema rijekama, najkritičnije je upravo u Murskom Središću, No svi su dionici za obranu od ugroze izrazito spremi da odgovore na njih. Nadamo da neće doći do višeg vodostaja od 500 cm na Muri. Ima određenih izlijevanja, srećom ne u naseljima.

Osvrnuo se na prolom oblaka dan ranije koji je poplavio određene stambene kuće i podrume i pozvao je Povjerenstva za procjenu šteta na djelovanje.


Miodrag Novosel iz Gorske službe spašavanja kazao je da su spremni za djelovanje na vodi. U velikoj smo pripravnosti još od petka, kazao je. U cijeloj Hrvatskoj postoji ugroza od poplava tako da smo mobilizirali timovi za intervenciju u okolnim stanicama, ali situacija je takva da moramo djelovati i na našem području na rijeci Muri. Bit ćemo na raspolaganju svima onima kojima  eventualno zatreba naša pomoć. Imamo dva čamca i jedan vodeni skuter, ali u slučaju potrebe na našem području, kontaktirali smo i okolne stanice Koprivnicu i Varaždin, premda i oko Varaždina imaju nekakve intervencije. U pripremi je 15 ljudi spremnih pomoći građanima,kazao je.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE