Dan krumpira Cipro-Solawest-Yara u Belici: Tri-četiri sorte pokazale su se izuzetnima!

Rezultati pokusa su vrlo zadovoljavajući, a posebno možemo izdvojiti sorte: Universa, El Beida, Galia i jedina crvena sorta, Dalida koje su dale visoke prinose, ujednačene gomolje i dobru kvalitetu krumpira, rekla je na kraju pokusa Katarina Kranjčec

Tvrtka Cipro iz Krapina u suradnji s francuskom tvrtkom Solawest ove je godine zasadila dva velika pokusna polja različitih sorata sjemenskog krumpira. Jedno polja nalazi se u Vidovcu, u Varaždinskoj županiji a drugo u Belici na poljoprivrednoj površini Damira Mesarića, poznatog proizvođača krumpira. S obzirom da se od 8. listopada zabranjuje upotreba sredstava na bazi aktivne tvari Klorprofam, od izuzetne je važnosti u proizvodnji imati one sorte krumpira koje prirođeno imaju dugu dormantnost i koje se mogu dugo skladištiti.

Ovih dana, javno su prezentirani rezultati pokusa vađenjem krumpira iz tla direktno na polju u Belici.

Cipro, tvrtka za prodaju i distribuciju repromaterijala za poljoprivrednu proizvodnju

Cipro d.o.o. privatno je poduzeće, osnovano 1992. godine. Temeljna djelatnost im je prodaja i distribucija repromaterijala za poljoprivrednu proizvodnju na području Republike Hrvatske.

Cipro u svom asortimanu poljoprivrednicima, kako hobi tako i profesionalnima, nudi sve što im je potrebno u poljoprivrednoj sezoni, sve popraćeno stručnim agronomskim savjetom. Glavni proizvodni asortiman čine: folije za plastenike, mulch folije, silažne folije, mineralna i organska gnojiva, vreće, mreže za zaštitu od ptica, mreže za zaštitu od tuče, mreže za zasjenu, vezivo, mrežice i folija za baliranje, sjemenska roba, zaštitna sredstva, sustavi za navodnjavanje.

Cipro je zastupnik poznatih svjetskih proizvođača: Yara mineralna gnojiva, Plastika Kritis folija, Irritrol sustava za navodnjavanje, Tama veziva i mreža za baliranje, Aspla stretch folije za baliranje, Norika sjemenski krumpir, sjemenski program Semenarna Ljubljana, profesionalni supstrati Hawita itd.

Cilj poduzeća Cipro i misao vodilja iskazana je sloganom tvrtke: – Za Vaš uspjeh u poljoprivredi, čime se želi istaknuti jaka poveznica između poljoprivrednika i tvrtke Cipro, uz trajno ustrajanje na međusobnoj kontinuiranoj suradnji.

Cipro prodaja odvija se putem veleprodaje i maloprodaje, a poduzeće trenutno zapošljava 85 djelatnika. Sjedište tvrtke i organizacija veleprodaje i distribucije je u Lepajcima, gdje se nalaze zatvoreni skladišni prostor ukupne površine 3000 m2 i otvoreni skladišni prostor površine 22.000 m2. Distribuciju proizvoda Cipro obavlja vlastitim prijevoznim sredstvima, od kombija do tegljača, koji svakodnevno snabdijevaju tržište Republike Hrvatske.

Maloprodaju čine Cipro agrocentri, njih 12, koji su smješteni u središnjoj Hrvatskoj.

U svim agrocentrima rade agronomi koji svojim znanjem i stručnošću savjetuju poljoprivrednike, kako bi postigli uspjeh u poljoprivredi.

7 pokusnih sorata sjemenskog krumpira u Belici 

Na poljoprivrednoj površini u Belici na 5 je hektara, u travnju zasađeno 7 različitih sorata sjemenskog krumpira francuske tvrtke Solawest koja je relativno nova na području naše zemlje.

– Pokus je i napravljen kako bi se promovirale francuske sorte krumpira koje su novitet na našem tržištu, upoznala nas je Katarina Kranjčec, voditeljica marketinga, nabave i logistike tvrtke Cipro. Do sada su se sadile uglavnom nizozemske, njemačke te sorte ostalih bližih europskih zemalja. S druge strane, malo je poznata činjenica da su Francuzi zapravo pioniri u proizvodnji sjemenskog krumpira te povijest proizvodnje sjemenskog krumpira u Francuskoj seže 100 godina unazad.

Tvrtka Solawest velika je francuska kompanija koja je u vlasništvu 20.000 farmera. Nalazi se u pokrajini Bretanji na zapadu Francuske, a zbog svog izoliranog geografskog područja i blage oceanske klime predstavlja područje idealno za uzgoj sjemenskog krumpira. Kako se nalaze van glavnih europskih pravaca tako su zaštićeni od bolesti, zaraza i virusa tla i krumpira, što jamči extra kvalitetu sjemenskog krumpira. Uz dodatne stroge kontrole tvrtka Solawest osigurava kvalitetu sjemena. A to je ključno jer zdravo sjeme daje i zdrav urod!

Osim toga, francuska tvrtka, osigurava i dostavu sjemenskog krumpira što je dodatna olakšavajuća okolnost za hrvatske poljoprivrednike.

– Francuske sorte, uz to što su izrazito kvalitetne, odlikuju se visokim prinosom i dugom dormantnošću, odnosno imaju svojstvo “dugog spavanja” pa se mogu dugo skladištiti bez uporabe kemijskih sredstava protiv klijanja, ističe voditeljica marketinga.

Univerza, Galia i El Beida sorte su koje daju najbolje rezultate

– Već treći-četvrti put prisiljeno smo mijenjati cijelu agrotehniku u uzgoju krumpira, rekao je Damir Mesarić. Kako sada stvari stoje, ove godine očekuje se odlična berba, nove sorte daju od 45-50 pa čak i više tona po hektaru. Mislim da ove pokusne sorte, barem 3-4 njih već zadovoljavaju naše tražene kriterije. Naravno, one još idu u daljnje pokuse.

Kako je već poznato, međimurski krumpiraši pred velikom su investicijom gradnje hladnjača za skladištenje krumpira bez uporabe Tuberita i Neostopa i upravo im ove sorte i te kako odgovoraju jer mogu mirovati, bez klijanja do travnja ili svibnja iduće godine.To  pak znači i zdraviji krumpir za krajnjeg potrošača.

– Na pokusu predstavljamo i inovativnu gnojidbu krumpira tvrtke Yara čiji program prati biljku u svim vremenskim uvjetima tijekom cijele njene vegatacije, objasnio je Tomislav Juričić, stručni savjetnik u poduzeću Cipro.

cilj je pronaći one najbolje, dakle one koje se mogu najduže skladištiti.Krumpir je sađen prema najmodernijim standardima današnje poljoprivrede, počevši od analize tla koja je rađena u Yara laboratoriju u Londonu zatim gnojidbe Yara gnojivima uz plan gnojidbe koji je rađen prema analizi tla i realnim potrebama tla i kulture- krumpira. Bitno je tlu i biljci osigurati putem gnojidbe ono što joj nedostaje, a potrebno je za zdrav razvoj i kvalitetan prinos, što Yara gnojiva definitivno pružaju.

U portfelju tvrtke Solawest nalazi se 25 registriranih sorata, od kojih su za Hrvatsko tržište odabrane sorte koje prema karakteristikama najviše odgovaraju našim klimatskim uvjetima.     S obzirom na velike temperaturne oscilacije odabrane su sorte koje zadovoljavaju sve uvjete ovog podneblja.

– Rezultati pokusa su vrlo zadovoljavajući, a posebno možemo izdvojiti sorte: Universa, El Beida, Galia i jedina crvena sorta, Dalida koje su dale visoke prinose, ujednačene gomolje i dobru kvalitetu krumpira, zaključila je na kraju pokusa naša sugovornica.

Tvrtka Cipro sve je javno prezentirala, objasnila sve nedoumice i nejasnoće i sada su na potezu sami poljoprivrednici.

Foto: Zlatko Vrzan

Ostavi komentar