0.7 C
Čakovec
Ponedjeljak, 6 veljače, 2023

Centar dr. Rudolf Steiner: Što se radi u vrtu u veljači?

Iako su vrtlari neki od naj ne strpljivijih ljudi koje poznam s početkom Veljače-prevrtljivice njihovi zeleni prsti kreću u akciju.

Radovi koje ćemo u veljači započeti uvelike olakšavaju naš posao kroz godinu, a briga za biljke koju sad odradimo vratiti će nam sve uloženo tijekom godine.

OREZIVANJE:

Mnogo biljaka može se započeti rezati već u veljači. Iako to uvelike ovisi o trenutnoj vremenskoj situaciji, prema sjetvenom kalendaru Marije Thun rezidba započinje 15.2 i traje do 12.3. Ovo je ujedno i vrijeme za uzimanje plemki, pa njih pripravljamo, sukladno kalendaru, 7.2. ili 8.2.

Za orezivanje uvijek koristite jako oštre alate. Ne samo da znatno olakšavaju život, već i čini mnogo čišće rezove i stoga uzrokuju manje štete na biljci. Oštri alati su također mnogo sigurniji.

Uvijek koristite alat koji radi u okviru vaših mogućnosti, zato se nikada ne naprežite dok radite. Koristite škare za deblje grane, za jednostavno rezanje koristite male ručne škare i oštru voćarsku pilu za sve što je preveliko za škare. Nikada se nemojte bojati rane rezidbe ona priječi put potencijalnim bolestima. Nemojte nasumično rezati, već napravite rez tik iznad pupa ili lista ili spoja druge stabljike.

POSIJTE RAJČICE

Rajčicu posijte u dvije serije, prvu u veljači, a drugu u ožujku ili čak travnju i za kasniju berbu i kao osiguranje od lošeg vremena. Sjeme tanko pospite po površini komposta a zatim ih vrlo lagano prekrijte tankim slojem komposta. Dobro ih zalijte i stavite na toplo mjesto da proklijaju.

POSIJTE ČILI

Čilijima je potrebna duga vegetacijska sezona, tako da njihova sjetva rano u godini daje mogućnost razvoja jake biljke. Sjeme tanko pospite u kompost i stavite ih na toplo mjesto – idealno na grijanu prostirku ili u propagator jer im je potrebno najmanje 20 stupnjeva za klijanje. Nakon što proklijaju dajte im što više svjetla. Staklenik pomaže, ali i prozorska daska će biti dobra.

Dani za sjetvu rasada prema Kalendaru su 15. 16. i 17.2.

POSIJTE BOB

Kada tlo postane obradivo, posijte bob u veljači za rani urod. Čim se tlo malo zagrije i dani postanu duži, imat će dovoljno vremena za rast i razvoj, te se može brati vrlo rano. Bob je mahunarka i iako dodaje dušik tlu, najbolje uspijevaju u zemlji u kojoj je dodano mnogo organske materije.

Idealan dan za sjetvu boba prema sjetvenom kalendaru je 16.2.

POSIJTE RUKOLU

Rukola je ukusno paprena i sočna i čini odličan list ranoproljetne salate. Sada je najbolje vrijeme za sjetvu jer vrlo brzo klija i rasti će po relativno hladnom vremenu, dok većini salata trebaju topliji uvjeti za dobar rast.

NAKLIJAVANJE KRUMPIRA

Krumpir raste iz klica koje u proljeće izbijaju iz gomolja, a svima su nam poznate prozirne klice koje izranjaju iz krumpira pohranjenih u mraku u ovo doba godine. Ali ako se sjemenski krumpir izloži svjetlu, sada će nove klice biti kvrgave i tamnozelene. Kada se ovi krumpiri s „klicama“ posade, oni su pripremljeni za vrlo brz rast.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

0FanoviLajkaj
3,698SljedbeniciSlijedi
14,700PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE