Čakovečki SDP-ovac javno pita: Smiju li se u Čakovcu prodavati portreti Hitlera i Pavelića?

Ante Pavelić Adolf Hitler portreti sajam Čakovec
Portreti na prodaju na čakovečkom sajmu

O slikama koje su se prodavale na sajmu u Čakovcu zahuktala se javna rasprava u Facebook grupi “Čakovčanke i Čakovčanci”.

Naime, Toni Fažon, član čakovečkog SDP-a i predsjednik Likovnog udruženja Čakovec (LUČ), je u navedenoj grupi objavio fotografiju slika na kojima su Ante Pavelić i Adolf Hitler.

– Smiju li se takve slike javno prodavati? – pita Fažon, a o ovome se ubrzo povela rasprava.

O ovome mišljenje ima svatko, ali mi smo se raspitali kod PU međimurske je li zabranjena prodaja ovakvih slika. Postupanje ovisi i o tome radi li se o umjetničkom djelu.

– Policija postupa na temelju dojave građana i svaku ovakvu situaciju procjenjuje individualno – objasnio je Radovan Gačal, glasnogovornik PU međimurske.

Prema našim zakonima znakovlje vezano uz ove totalitarne režime nije zabranjeno. Ipak, saznajemo postoje i svojevrsne iznimke u praksi od ovoga. Da netko osobu koja prodaje slike Pavelića i Hitlera prijavi policiji, na temelju da mu one vrijeđaju osjećaje, policija bi morala postupiti. Nakon toga postoji mogućnost da prodavatelj dobije prekršajnu prijavu za uznemiravanje javnog reda i mira.

Teoretski, da netko “paradira” s ove dvije slike okolo i nešto viče policija bi imala obavezu postupiti prema osobi.

Foto: Toni Fažon/Facebook grupa “Čakovčanke i Čakovčanci”

Ostavi komentar