Anketa pod vurom: Treba li socijalna naknada biti u obliku bonova?

Pitanje oblika i visine socijalne naknade provlači se već dugi niz godina, a pogotovo kad se potaknuo problem trošenja iste. Zajamčena minimalna naknada pravo je koje nezaposlenim osobama omogućava zadovoljavanje osnovnih životnih potreba, a uvjeti se utvrđuju na temelju ostvarenih prihoda podnositelja zahtjeva članova obitelji koji žive u istom kućanstvu. Građani su složni oko činjenice da bi socijalna naknada trebala biti i u nekim drugim oblicima, poput bonova za hranu kako se ne bi trošila na kocku i alkohol. Također, većina je istaknula kako bi nezaposlenima trebalo biti na prvom mjestu pronalaženje posla.

Ela Trstenjak, Čakovec – Socijalna pomoć bi definitivno trebala biti samo u obliku bonova, i to za hranu bez cigareta i alkohola. Time bi se spriječilo da se novac troši po kockarnicama i kafićima.

Ela Trstenjak
Ela Trstenjak

Dragutin Sabolek, Čakovec – Trebalo bi uvesti vaučere, pogotovo za romsku populaciju koja najviše živi od socijalne pomoći. Oni bi podrazumijevali kupovanje osnovnih potrepština u trgovini, a ne da se novac troši na kocku. Problem je što ne rade, troše pomoć, a novac koji dobiju ne potroše na osnovne stvari potrebne obitelji.

Dragutin Sabolek
Dragutin Sabolek

Beba Batisweiler, Čakovec – Obavezno bi trebalo uvesti veću kontrolu na što se koristi i troši socijalna pomoć. Bonovi bi mogli biti za hranu, odjeću i ostale stvari koje se troše u kućanstvu. Također, svi radno sposobni muškarci trebali bi raditi, a ne sjediti po kafićima i trošiti socijalnu naknadu.

Beba Batisweiler
Beba Batisweiler

Anda Pintarić, Čakovec – Mislim da bi socijalna naknada trebala biti u obliku kupovanja odjeće, hrane i higijenskih potrepština. Sve ono osnovno bi trebalo biti osigurano svakome, ali ne u obliku novca koji se onda troši na nešto sasvim drugo.

Anda Pintarić
Anda Pintarić

Dragutin Blažić, Gardinovec – Bonovi za hranu bez cigareta i alkohola doveli bi bar donekle do rješavanja problema trošenja naknade. Trošenje je ne kontrolirano i problem je što onda taj novac završi u kockarnicama. Po meni bi bilo fer da svi ljudi više utroše na traženje posla jer bi ga sigurno našli, i kasnije taj novac vratili državi od koje ga prvotno uzimaju.

Dragutin Blažić
Dragutin Blažić

FOTO: Zlatko Vrzan

 

 

 

Ostavi komentar