AKUMULACIJSKO JEZERO HE Dubrava prazno skoro 4 mjeseca: Sanacija u tijeku zbog procjeđivanja lijeve dionice!

Prazno jezero HE Dubrava
Prazno jezero HE Dubrava

Brojni šetači nasipa Marine Prelog od sredine kolovoza uživaju u pomalo nestvarnim apokaliptičnim prizorima praznog jezera HE Dubrave. Akumulacijsko jezero svake se godine prazni pred kraj ljeta, zbog kontrole nasipa, te eventualne sanacije.

Ove godine prazno jezero dostiže svoj rekord, od skoro 4 mjeseca, što je znatno duže od prošlih godina.

Sve je to zbog sanacije pojačanog procjeđivanja dionice lijeve strane nasipa koja je zamijećena pred desetak godina, a pod stalnim kontrolama je od 2015. godine.

Je li nasip siguran?

Konkretniji odgovor o sanaciji nasipa potražili smo kod Miljenka Brezovca, direktora Proizvodnog područja HE Sjever, koji kaže da zbog opsežnosti sanacije, istraživanja uzroka, te najboljeg rješavanja da ne dođe do puknuća nasipa, cijeli postupak traje duže.

– Sanacija obuhvaća izvedbu glinenobetonske dijafragme dužine 162 metara, dubine do 21 m i debljine 0.5 m spojene s postojećom asfaltbetonskom oblogom na vodnoj strani nasipa, čime će se količina vode procjeđivanja iz akumulacije dovesti u projektirane okvire – poručio je direktor Proizvodnog područja HE Sjever Miljenko Brezovec.

Planirano trajanje aktivnosti za koje je potrebna snižena razina vode u akumulaciji predviđa se na čak 14 tjedana, a provodit će se postepeno kako bi se što sporije ostvarile promjene razine vode zbog utjecaja na okoliš. Također, terminski plan i dinamika cijele provedbe moraju biti prilagođene vremenskim i hidrološkim uvjetima. Zbog praznog nasipa u pitanje je došla flora i fauna jezera, ali zbog dinamike prirode i njezine regeneracije do ekološke katastrofe ne bi trebalo doći, prema navodima HEP-a. Također, vrijeme sanacije se ne može točno definirati, zbog mogućeg lošeg vremena u jesenskom razdoblju. Sanacija nasipa je definirana glavnim projektom rekonstrukcije temelja kojeg je ishođena građevinska dozvola.

– Protekom godina pokazalo se da samo zahvatima sa zračne strane nasipa nije moguće u potpunosti riješiti problem, te su nastavljene aktivnosti za izvedbu zahvata s vodne strane – poručio je Miljenko Brezovec, te dodao kako su nakon višegodišnjih istraživanja, eksperti za šljunčane brane definirali način sanacije.

Radovi na sanaciji lijevog nasipa akumulacije HE Dubrava već su krenuli, te se obavljaju u zoni procjeđivanja 2 kilometara nizvodno od Preloga, prema Cirkovljanu. Već od prve pojave pojačanog procjeđivanja pred desetak godina, u tom razdoblju do danas izvedeno je više različitih zahvata. Ipak, stanje očito nije u sjajnom stanju, pa su poduzete dodatne mjere sanacije.

Nema mjesta panici

Mnogi se u okolnim mjestima pitaju kakva je sigurnosti samog nasipa, jer puknuće bi moglo dovesti do katastrofalne poplave obližnjih naselja od Preloga, Oporovca, D. Mihaljevca i Svete Marije i drugih.

– Kako bi se problem riješio u potpunosti, počela je izvedba opisanog zahvata koji nudi cjelovito i dugoročno rješenje za dovođenje količine vode u projektivne okvire. Maksimalna sigurnost je osigurana, tako da se svi hidrotehnički objekti elektrane pridržavaju propisa, uz sudjelovanje specijalista za tehnička promatranja – dodaje Brezovec.

Iz HEP-a, kao i Grada Preloga poručuju da mjesta panici nema. Već zahvatima na nasipu 2015. i 2016. procjeđivanje je značajno smanjeno, a stanje nasipa se čitavo vrijeme intenzivno nadzire i kontrolira. Naime, Grad Prelog nema veze s HE Dubrava, već HE Čakovec, a nasip je na toj strani ipak manji, a u eventualnoj situaciji poplave voda bi stigla do Otoka pored Preloga.

Željko Poredoš iz Upravnog odjela za gospodarstvo i financije Grada Preloga također smatra da nema bojazni od nekakve katastrofe.

– Sam Grad Prelog nema utjecaja na sanaciju jezera HE Dubrava, mi samo imamo izrađenu procjenu od velikih nesreća.

Zbog sigurnosti stanovništva koje živi pored jezera napravljene su dugoročne procjene od opasnosti, te poduzimanje sigurnosnih mjera poput spašavanja čamcima, te evakuacija poplavljenog područja.

– Ne može se točno odrediti što sve može utjecati na puknuće nasipa, tako da mogućnost pucanja uvijek postoji. U normalnim okolnostima teško, te su zbog toga i poduzete sve dodatne mjere.

Isušeno jezero HE Dubrava tako će plijeniti pozornost prolaznika gotovo čitavu jesen, a nakon radova na sanaciji dionica nizvodno od Preloga, nasip bi trebao postati još sigurniji za sve okolno stanovništvo.

FOTO: Zlatko Vrzan

Ostavi komentar