ADVENT Danas palimo četvrtu svijeću anđela koja donosi ljubav!

Došašće ili advent vrijeme je pripreme za Božić, dolazak i rođenje Isusa Krista. Prve božićne jelke, te ukrašavanje u gradove stiže krajem studenog, tako da sve bude spremno za paljenje prve adventske svijeće. Upravo je adventski vijenac s četiri svijeće simbol četiri tjedna Došašća.

Adventski vijenac krasi svaki dom, na svoj jedinstven način. Kreativci vole svojim rukama stvoriti adventski vijenac. Nekada su na vijencu stajale 24 svijeće- četiri velike i 20 malih bijelih. Velike su se palile nedjeljom, a male svaki dan. Vijenac se ukrašava zimzelenim grančicama koje simboliziraju vječni život, jednako kao i sam vijenac u obliku zatvorenog kruga. Danas su na vijencu ipak četiri glavne svijeće, a svaka od njih ima pojedinačno značenje.

Prva svijeća je postilica ili prorokova svijeća koja simbolizira nadu i iščekivanje, a pali se 4 nedjelje uoči Božića. Druga svijeća je pomirilica ili betlehemska koja označava mir, treća je pastirska u kojoj se slavi radost i veselje, a četvrta i ujedno posljednja je svijeća anđela koja donosi ljubav.

Ostavi komentar