Društvo Veteran organiziralo studijsko putovanje u Pakrac i Bjelovar

Društvo Veteran šalje priopćenje za medije koje u nastavku u cijelosti objavljujemo: 

VETERAN – društvo branitelja Domovinskog rata s partnerom Udrugom veterana inženjerijske bojne Domovinskog rata – Čakovec organiziralo je 29. travnja 2023. godine studijsko putovanje s obilaskom povijesnih mjesta gdje se stvarala hrvatska povijest u VRO „Bljesak“. Osim neposrednih učesnika VRO „Bljesak“, prvenstveno veterana 34. inženjerijske bojne Čakovec, oko 50% učesnika su bile žene i djeca branitelja, te simpatizeri Društva VETERAN. Posebni značaj studijskom putovanju dala je svojom nazočnošću g-đa Sanja Jakopec predstavnica Ministarstva hrvatskih branitelja.

Studijsko putovanje je sadržavalo posjet Pakracu i Bjelovaru s naglaskom na obilazak mjesta stvarnih događanja iz Domovinskog rata na potezu do Novske, preko Trokuta do Lipika i Pakraca, pod stručnim vođenjem Željka Tomašića, predsjednika Društva VETERAN (u VRO „BLJESAK“ ratni Načelnik inženjerije VI Zbornog područja Bjelovar) i brg. Dragutina Remenara, predsjednika Udruge veterana 34. inžb Čakovec (u VRO „BLJESAK“, zamjenik zapovjednika 34. inženjerijske bojne).

U Pakracu učesnicima je bio domaćin g. Josip Buljan, predstavnik Udruge ratnih veterana 1.gardijske brigade TIGROVI“. Učesnici su kod spomenika poginulim braniteljima u Pakracu položili cvijeće i zapalili svijeće, a sat povijesti je održao g. Buljan. Potom su učesnici obišli Muzej vojne i ratne povijesti, koji je bio posebno impresivan i poučan jer se u postavu nalaze i dokumenti i predmetni ratnih postrojbi iz Međimurja koje su sudjelovale u Domovinskom ratu na Pakračko-lipičkoj bojišnici. U Pakracu je i spomen ploča poginulom  Ivanu Bašeku, pripadniku 34. inženjerijske bojne, a potom su učesnici obišli grad Pakrac. 

Zajednički ručak je organiziran u predivnom ambijentu PD „Omanovac“, u Domovinskom ratu poznatom četničkom uporištu.

Poslije ručka put je vodio prema Bjelovaru, a usput su sudionici stali kod spomenika . Josipu Topleku, pripadniku 34. inženjerijske bojne,  koji je poginuo prilikom razminiranja terena 1994. godine, te Draženu Grabar, Francu Potočniku, Branimiru Vrtariću i Josipu Žvorcu pripadnicima 54. samostalne pješačke bojne iz Čakovca koji su poginulu prilikom oslobađanja sela Dereza 1991. godine.  Kod spomenika su zapaljene svijeće i održano sjećanje na poginule heroje.

Slijedeća postaja studijskog putovanje je bila Spomen područje „Barutana“ kod Bjelovara, koje su također za vrijeme primirja 1992. godine razminirali pirotehničari 34. inženjerijske bojne Čakovec. Tu je domaćim bilo Društvo za očuvanje hrvatske vojne tradicije iz Bjelovara. Kod spomenika poginulim braniteljima je položeno cvijeće i zapaljene su svijeće. Potom je predsjednik Društva Marin Sabolović održao sat povijesti. 

Puni emocija i sjećanja učesnici studijskog putovanje su se vratili u Međimurje da prenesu svojim susjedima, prijateljima, poznanicima kako je od životne važnosti za Republiku Hrvatsku „DA SE NE ZABORAVI“.

Provedbu projekta „POBJEDA, ZAHVALNOST I PONOS 2023″ projektna aktivnost „DA SE NE ZABORAVI – BLJESAK 2023”  financijskom potporom omogućili: Ministarstvo hrvatskih branitelja, Međimurska županija, Općine Sveti Juraj na Bregu i Štrigova, te td. “Međimurske vode d.o.o.”.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE