Dražen Crnčec: Udruge su žila kucavica našeg mjesta!

Svetomartinski načelnik Dražen Crnčec i djelatnice u uredu Općine Antonija Antoković, Stanka Kutnjak i Vlatka Županec

Povodom Dana općine Sveti Martin na Muri razgovarali smo s načelnikom Draženom Crnčecom.

*Koje je projekte Općina ostvarila u proteklih godinu dana?

– Od investicija u cestogradnji završeni su projekti cestovne nadogradnje u Gospodarskoj zoni, Toplicama Sveti Martin i Grkaveščaku. Trenutno je u fazi izgradnja nerazvrstana cesta u Jurovčaku za koju nam je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU odobrilo 150 tisuća kuna. Potpisali smo ugovor s Ministarstvom kulture za prvu fazu radova izgradnje Doma kulture te smo napravili pripremne radove, odnosno radove na izmještaju instalacije plina, vode i slično. U tijeku su radovi na prvoj fazi projekta. Radi se potporni zid i pripremaju se temelji.

Puno smo radili i na održavanju komunalne i društvene infrastrukture u općini. Riječ je o manjim popravcima, sanacijama, šljunčanju puteva i betoniranju. Napokon mogu reći da smo kupili sve čestice za izgradnju rotora u centru Svetog Martina na Muri te da krećemo u postupak dobivanja građevinske dozvole. Završili smo i projekt planiranja odvodnje oborinskih voda u Čakovečkoj ulici te Ulici hrvatskih branitelja te je za njih dobivena građevinska dozvola. Radovi bi trebali početi početkom sljedeće godine.

U Gospodarskoj zoni izgrađena je nova hala. S Međimurskom županijom potpisan je prijenos vlasništva čestice uz NK Polet, izrađen je glavni projekt rasvjete te je izdana građevinska dozvola. Nadalje, temeljem pregovora i odluke kupljeno je 5 posto poslovnog udjela u trgovačkom društvu Murs-ekom. Izrađeni su i prometni elaborati te su ishođene potrebne dozvole za nove pješačke prijelaze radi poboljšanja sigurnosti u prometu. U suradnji s Hrvatskim vodama, kao investitorom i voditeljem projekta, izgradnje i rekonstrukcije nasipa Sveti Martin na Muri – Vrhovljan – Žabnik ishođena je građevinska dozvola te je trenutno raspisana javna nabava.

U prvoj polovici godine proveden je javni natječaj za djelatnost komunalnog redara te referenta za poslove financija i računovodstva, a preko javnih radova je jedna osoba te jedna osoba na stručnom osposobljavanju. Sufinanciramo rad vrtića i asistenata u školi, stipendiramo studente i sufinanciramo udžbenike i prijevoz učenika.

*Turizam u vašoj općini posljednjih nekoliko godina ide uzlaznom putanjom. Iz godine u godinu povećava se turistička ponuda i broj ostvarenih noćenja. Što je vaš recept?

– Ako se usporede podaci od prošle godine od 1. siječnja 2017. do 31. listopada 2016. godine, imali smo ostvareno 109.878 noćenja, a ove godine 122.399 noćenja, što je za ukupno 12 521 noćenja više nego protekle godine. Turistički rezultati, dakle, pokazuju pozitivan pomak, što svakako jest rezultat ulaganja i truda privatnog sektora, prije svega LifeClass Termi Sveti Martin, ali i porasta broja privatnih iznajmljivača, a to donosi benefite kroz različite aspekte unutar općine. Moram ovdje napomenuti da smo izradili i katalog privatnih iznajmljivača.

Općina je bila tijekom godine uspješan domaćin rukometašima, na stazi u Žabniku održano je Svjetsko prvenstvo u ribolovu, a u LifeClass Termama Sveti Martin održalo se Svjetsko prvenstvo u bacanju diska i Svjetsko prvenstvu trčanju na 100 kilometara.

Nakon što je izrađen glavni projekt za interpretacijski centar Skelarske hiže pristupilo se prvoj fazi izgradnje, što znači da su završeni krovopokrivački, tesarski, stolarski, elektroinstalaterski te vodoinstalaterski radovi. Na Ministarstvo kulture kandidirali smo drugu fazu radova te rezultate natječaja očekujemo krajem godine. Nakon manjih ulaganja izvršen je pregled mlina i skele uz Muru te je Hrvatski registar brodova izdao dozvolu za njihovo korištenje. Općina kao partner sudjeluje na projektu “Med dvemi vodami“, a sam projekt kreće po fazama te će njegova realizacija biti vidljiva od 1. rujna 2019. do 1. ožujka 2020 godine.

Isto tako, prije nekoliko tjedana realizirali smo projekt u suradnji s LAG-om “Međimurski doli i bregi“. Riječ je o uređenju općinske čestice na kojoj je smješten voćnjak starinskih sorti jabuka. Uz voćnjak postavljeni su drveni objekti, sjenica i spremište za spremanje alata te prostor za prodaju prerađevina od ekološke jabuke. Postavljena je i starinska drvena preša za jabuke kojom će se demonstrirati proces prerade ekološke jabuke te je nabavljen ručni poljoprivredni alat za posjetioce. Duž voćnjaka postavljene su informativne ploče sa zanimljivostima o starim sortama jabuka te drvene klupice za odmor posjetitelja.

*Koji su najvažniji zacrtani ciljevi koje u sljedećih godinu dana namjeravate ostvariti?

– Najprije bih istaknuo početak radova na kanalizaciji, što nam je temeljni cilj. Nastavljamo radove na uređenju turističkih sadržaje. Radit ćemo i dalje na poboljšanju javne infrastrukture, prije svega mislim na ceste. Trebamo izraditi glavni projekt za izgradnju parkirališta u centru mjesta. Jedna je od kapitalnih investicija je izgradnja nasipa koji radimo u suradnji s Hrvatskim vodama. Naravno, nastavit ćemo i s radovima na izgradnji Doma kulture koji su započeti ovog tjedna.

*Općina Sveti Martin na Muri ima, može se reći, u usporedbi s drugim općinama bogati društveni život?

– Udruge i društva su žila kucavica našeg mjesta. Nepravedno bi bilo isticati bilo koju od njih, s obzirom na to da sve rade u skladu s mogućnostima te se trude životni prostor činiti zanimljivim i boljim, što me iznimno raduje. Ostvareni su mnogi respektabilni rezultati. Primjerice, dva naša nogometna kluba ostvarila su prvo mjesto na prvenstvu, branitelji su sanirali drveni most i okoliš, tenisači uredili svoje terene, kudovci i biciklisti ostvarili dobre rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima, vatrogasci su iskazali spremnost u potrebnim situacijama, dok su ribiči odradili pripreme vezane uz Svjetsko ribolovno prvenstvo. Važno je napomenuti da su svim društvima i udrugama isplaćena financijska sredstva prema njihovom obimu aktivnosti. Naglašavam i dobru suradnju s vjerskom zajednicom te velečasnim Ivanom Hercegom na raznim projektima i manifestacijama.

Ostavi komentar