-3 C
Čakovec
Četvrtak, 9 veljače, 2023

Dr. Marina Payerl-Pal rezimirala posljedice korone u Međimurju: 54.186 oboljelih i 530 preminulih

S raznim varijantama korona virusa koji su do nas stizali u valovima borili smo se od veljače 2020. godine do danas.

Posljedice koje je donijela rezimirala je dr. Marina Payerl-Pal, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije

-Do sada je u Međimurju od raznih varijatni ovog virusa oboljelo 54.186 osoba, a od toga je njih 530 preminulih zbog ili s koronom. Po posljedicama koje je donijela ova epidemija može se mjeriti s prijašnjim velikim pandemijama kao što je španjolska gripa i slično koje su zahvatile svijet.

Srećom trenutno je incidencija oboljelih pala na niske vrijednosti, sedmodnevna na 107  a četrnaestodnevna ispod 200 incidencija. Po tome smo na repu zadnjeg vala zaraze. Bilježi se mali broj testiranja i pozitivnih slučajeva. Očekujemo stagnaciju i pad epidemija, kazala je dr Marina Payerl-Pal, ravanteljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.

Kazala je da su prije nekoliko dana  ukupno obradili 137.763 uzorka na virus. – Dok sami nismo krenuli s molekularnom dijagnostikom, uzimali smo uzorke, pakirali i slali za Zagreb i  Varaždin i ond s određenim vremenskim odmakom čekali rezultate nalaze.

Otkad smo preuzeli testiranje, uzorke obrađujemo u istom danu, kazala je dr. Payerl-Pal i sve nalaze dostavljamo isti dan pa i kada smo imali po 800 uzoraka u jednom danu.

Cijepljenje cjelokupne populacije započelo je 9. veljače 2020. godine, a za zdravstvene radnike  i za korisnike u domovima umirovljenika u prosincu 2019. godine.

U Međimurju je postignuta procijepljenost oko 75 posto, po tome smo iza Zgreba, Rijeke, Istre i Varaždinske županije, daleko ispred ostalih krajeva Hrvatske.  Najviše ljudi i dalje se docjepljuje, a rijetko se javljaju novi na primarno cijepljenje, kazala je.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

42,000FanoviLajkaj
613SljedbeniciSlijedi
800PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE