DONJI VIDOVEC: Utvrđen točan uzrok eksplozije u kojoj je smrtno stradao 41-godišnjak

Uzrok eksplozije je zapaljenje i detonacija eksplozivne smjese para 2-metil-4,6-dinitro-o-Cresola i zraka mehaničkom iskrom nastalom rezanjem aluminijskih profila, izvjestila je PU međimurska.

Vještačenjem izuzetog požarnog krša i drugih tragova s mjesta eksplozije u zgradi „Zlatarskog doma“ u Donjem Vidovcu utvrđeno je kako je uzrok eksplozije zapaljenje i detonacija eksplozivne smjese para 2-metil-4,6-dinitro-o-Cresola i zraka mehaničkom iskrom nastalom rezanjem aluminijskih profila (okviri za postavljanje tzv. „KNAUF“ ploča).

Prethodno navedena zapaljiva i eksplozivna tvar osnovna je komponenta insekticida KREOZAN, a koji je u nekoliko desetaka limenki bio smješten u prostoriji u kojoj su se obavljali radovi na obnovi objekta.

O rezultatima vještačenja izvješteno je nadležno državno odvjetništvo.

Podsjetimo, u ponedjeljak, 18. ožujka 2019. godine oko 10 sati u Donjem Vidovcu, Ulici Rade Končara, došlo do eksplozije i požara unutar objekta u obnovi. Na žalost, tom prilikom smrtno je stradao 41-godišnjak s područja općine Donji Vidovec.

Požar izazvan eksplozijom ugasili su pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Donjeg Vidovca, Svete Marije, Donje Dubrave i Javne vatrogasne postrojbe Čakovec.

Prilikom eksplozije u susjednoj zgradi uslijed pucanja prozorskog stakla lakše je ozlijeđena 24-godišnjakinja s područja općine Kotoriba, koja je liječničku pomoć zatražila u Domu zdravlja u Kotoribi. Ujedno, oštećeno je i nekoliko osobnih automobila parkiranih uz zgradu „Zlatarskog doma“.

Ostavi komentar