DETALJNE UPUTE Kako se vratiti natrag na posao u inozemstvo?

korona granica153
Granični prijelaz

Općina Selnica šalje priopćenje za medije vezano uz propusnice za sve koji se vraćaju na posao u inozemstvo.

Obavijest u nastavku u cijelosti objavljujemo:

Hrvatski državljani i članovi njihove obitelji koji nemaju hrvatsko državljanstvo koji rade i borave u drugim zemljama i vraćaju se u Hrvatsku trebaju se podvrgnuti 14-dnevnom zdravstvenom nadzoru u kućnoj karanteni/samoizolaciji.

Granična policija takve osobe evidentira radi omogućavanja prelaska granice i radi osiguravanja pridržavanja obveze kućne izolacije/karantene po povratku.
Granična policija takvim osobama izdaje propusnicu koja služi za odlazak do mjesta odabranog za samoizolaciju.
Propusnica se izdaje na vremenski rok od 24 sata.

Osnovne upute o provođenju samoizolacije kod kuće uručuju im se pri prvom povratku u Hrvatsku. U uputama se nalazi i poveznica s detaljnijim informacijama o načinu sprečavanja širenja bolesti na stranicama HZJZ-a.

Te se osobe javljaju prvi radni dan po povratku u Hrvatsku izabranom liječniku radi provedbe zdravstvenog nadzora.
Ako nemaju izabranog liječnika u Hrvatskoj, javljaju se teritorijalno nadležnom epidemiologu (098 55 88 11 )

Izabrani liječnik, ili teritorijalno nadležni epidemiolog, putem digitalne platforme za praćenje zdravstvenog nadzora COVID-19 unosi informaciju da se osoba javila radi zdravstvenog nadzora.

Ako osobe u samoizolaciji razviju simptome bolesti,
ostaju u kućnoj izolaciji i javljaju se telefonom/e- mailom:
– liječniku obiteljske medicine
– u call centar (040 372 372 ) izvan radnog vremena izabranog liječnika
– epidemiologu ukoliko nemaju izabranog liječnika;
koji na temelju razgovora o kliničkom stanju pacijenta određuje daljnje postupanje i/ili potrebu testiranja.
U slučaju teže kliničke slike i/ili izvan radnog vremena izabranog liječnika, osoba se treba se javiti hitnoj medicinskoj službi ( 194 / 112)

Hrvatskim državljanima i članovima njihove obitelji koji nemaju hrvatsko državljanstvo koji rade i trebaju napustiti Hrvatsku radi ODLASKA NA POSAO omogućen je prelazak granice ako su zdravi.

Na dan odlaska te se osobe trebaju javiti izabranom liječniku ili epidemiologu.
Mailom ili SMS porukom trebaju javiti svoje zdravstveno stanje (temperatura, ostali simptomi specifični za COVID 19 infekciju).

PRVI RADNI DAN(!) liječnik/epidemiolog unosi podatak o ranije zavšenoj samoizolaciji s datumom na koji se osoba javila mailom ili sms porukom.
Ako na rad i boravak u inozemstvo putuju javnim prijevozom, a ušli su u Hrvatsku prije manje od 14 dana, osobe su dužne nositi kiruršku masku/šal/maramu tijekom putovanja i svesti na minimum kontakt s drugim putnicima.

(!! ) IZNIMNO, sanitarni inspektor Državnog inspektorata izdat će na izričiti zahtjev osobe koja je bila u kućnoj karanteni/samoizolaciji POTVRDU o istoj , uz uvjet navođenja točnog objašnjenja razloga podnošenja zahtjeva i svrhe u koju se potvrda izdaje.

Ostavi komentar