SONY DSC

Židovska općina Čakovec obilježila je 73. godišnjicu odvođenja Židova Čakovca, Međimurja i Prekmurja u nacističke logore smrti. Međimurje je također tih ratnih četrdesetih godina prošlog stoljeća pogodila velika ljudska tragedija holokaust.

Šesto ljudi je odvedeno 28. travnja, a tijekom cijelog rata je oko tisuću Židova iz cijelog Međimurja poslano u logore smrti, a njima se trebaju pribrojiti i sve ostale civilne i vojne žrtve. Stoga se slobodno može reći da je kraj između Mure i Drave tijekom rata doživio strašnu sudbinu kao da se radilo o nekakvom geo strateški vrlo važnom ratnom području.

U nedjelju 28. svibnja se već tradicionalno na židovskom groblju u Čakovcu održava komemoracija kojom će se odati počast nevinim žrtvama. Komemoraciji su uz ostale uzvanike i goste prisustvovali Glavni Rabin u Republici Hrvatskoj Luciano Moše Prelević i predsjednik Koordinacije Židovskih općina Hrvatske prof. dr. Ognjen Kraus.

– Želja nam je građane Čakovca i Međimurja podsjetimo na te tragične dane naroda koji je trebao biti izbrisan sa lica zemlje samo zato jer je drugačiji – poručuju organizatori.

Galeriju pogledajte ovdje:http://www.mnovine.hr/foto/dan-sjecanja-zrtve-holokausta/

Foto: Mario Golenko

Ostavi komentar