Članovi braniteljskih udruga iz Međimurja odali počast žrtvama Bleiburške tragedije

U subotu 18.05.2024. godine u organizaciji Zajednice braniteljskih udruga Međimurske županije i suradnji s Bleiburškim počasnim vodom, članovi braniteljskih udruga iz Međimurja nazočnošću svetoj misi ispred Spomen-crkve Muke Isusove u Maclju i paljenjem svijeća kod spomen grobnice u kojoj su uz dostojansveni pokop položene kosti žrtava partizansko-komunističkih koljača, odali su počast žrtvama Bleiburške tragedije.

Koncelebrirano misno slavlje predvodio je pomoćni zagrebački biskup mons. Mijo Gorski, koji je u prigodnoj propovijedi pozvao okupljeno mnoštvo da se pomoli kako za žrtve, tako i za krvnike kako bi mogli graditi bolju budućnost.

Među brojnim uzvanicima Svetoj misi su bili nazočni predsjednik Hrvatskoga sabora, Gordan Jandroković i Vladino izaslanstvo od 5 ministara, među kojima i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved s kojim su se predstavnici ZBUMŽ zadržali u ugodnom razgovoru.

Na području Maclja u okolnim šumama nalazi se 150 masovnih grobnica, a prema izjavama svjedoka tu se nalazi oko 13.000 žrtava. 1992. godine iz 23 masovne grobnice eshumirano je 1163 žrtve, koje su tek 2005. godine dostojno pokopane. Ubojice i krvnici su bili većinom domaći ljudi, iako su neki progovorili o svojem sudjelovanju u ovom pokolju, do danas nisu pokrenuti nikakvi istražni postupci.

U jednoj od jama „Lepoj Bukvi“ okrutno je ubijen 21 svećenik, franjevac i bogoslov. Učinio je to poznati partizanski krvnik Stjepan Hršak u noći 4/5 lipnja 1945. godine.
Zahvaljujući župniku Dragutinu Brglezu, župniku župe sv. Jurja u Đurmancu, koji je kasnije bio župnik na čakovečkom jugu, započele su pripreme za pokop zemaljskih ostataka žrtava ekshumiranih 1992. godine, koji su 2005. godine pokopani u novoizgrađenu grobnicu. Nakon pokopa maceljskih mučenika nastavljena je izgradnja Spomen-crkve Muke Isusove, koju je 3. lipnja 2007. godine blagoslovio mns. Josip Mrzljak.

Puni emocija i ponosa učesnici su pri povratku posjetili masovnu grobnicu žrtava partizansko-komunističkog terora na „Sepu“ kod Gornjeg Hrašćana, gdje su zapalili svijeću i pomolili se za žrtve bezumlja. Tom prigodom je koordinator aktivnosti Josip Kolarić upoznao nazočne kako je na tom mjestu postavljena Spomen grobnica.

Izvor i foto: Zajednica braniteljskih udruga ratnih postrojbi Međimurske županije

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE