17.8 C
Čakovec
Nedjelja, 3 ožujka, 2024

Cirkovljan svečano proslavio sv. Lovru, svog zaštitnika

Misnim slavljima te druženjem mještana i njihovih gostiju, Cirkovljan i njegovi stanovnici obilježili su ovogodišnje Lovreče.

„Svako mjesto ima svoje proštenje, jedino Cirkovljan ima Lovreče“, izreka je, koja se veže uz Cirkovljan. Uoči blagdana sv. Lovre, trodnevnicu je, od ponedjeljka do srijeda, svakoga dana predvodio prečasni Stjepan Najman, župnik Župe sv. Nikole biskupa u Varaždinu, dekan Istočnovaraždinskog dekanata. Centralno misno slavlje, poldanjicu na blagdan sv. Lovre, predvodio je monsinjor dr. Juraj Batelja, zagrebački kanonik i postulator kauze za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca, uz brojne svećenike predvođene župnikom Župe sv. Jakoba ap.st. iz Preloga, Antunom Hoblajem te župnim vikarom Dominikom Cestarom.

Uz predstavnike udruga iz Cirkovljana, posebno Dobrovoljnog vatrogasnog društva Cirkovljan, Nogometnog kluba Naprijed kao i članova Zrinske garde Čakovec te brojne vjernike, pozivu na Lovreče odazvali su se i predstavnici Grada Preloga sa gradonačelnikom, Ljubomirom Kolarekom, predsjednikom Skupštine Međimurske županije, Dragutinom Glavina, kao i brojni prijatelji Cirkovljana.

U crkvi sv. Lovre blagoslovljena je i nova ispovjedaonica, čime je na neki način završena i obnova ovog prekrasnog sakralnog zdanja.

Cirkovljan kao mjesto postoji od davnina, a crkva se u prvim kanonskim spisima spominje već 1334. godine. Najvjerojatnije je ona kroz nekoliko stoljeća bila i župna crkva; možda za cijeli ovaj dio Međimurja oko Preloga. Oko crkve, kao i svugdje ta stara vremena, postojao je i trg koji je najčešće bio i mjesto trgovanja oko kojega su se onda naselja razvijala i napredovala.  Crkva je najznačajniji vjerski i kulturni spomenik. Ona je sa svojim tornjem sigurni orijentir i iz bliza i iz daleka. Kada god bi ljudi se vraćali, bilo iz bliza, a pogotovo iz daleka, umorni ili opterećeni svakidašnjicom, taj simbol ih je uvijek dočekivao i budio u njima radost i veselje.

Mjesto Cirkovljan se spominje već u prvom popisu župa Zagrebačke biskupije 1334. godine, a kapela sv. Lovre je najstariji objekt srednjovjekovne arhitekture u preloškom kraju očuvan do danas.

 

Izvor i foto: Prelog.hr

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE