ČAKOVEC: Ubrali preko 300 kg kivija

berba kivija
Obitelj Šoltić ove zime neće oskudijevati kivijem

Obitelj Šoltić iz Čakovca ovoga je vikenda imala pune ruke posla berući kivi u svom dvorištu. Sa 4 stabala ubrali su više od 300 kilograma plodova kojima će počastiti i svoje susjede, prijatelje i rodbinu.

Kivi je voće koje se donekle smatra egzotičnim, iako se i na našim prostorima uzgaja i jede već stoljećima. Porijeklom je iz Kine, gdje se uzgaja više od 2000 godina, i dugo se godina nazivao “kineskim ogrozdom” jer mu je uzgoj vrlo sličan uzgoju vinove loze, donosi savjetnica.com

Kivi je srednjeg životnog vijeka i spada u listopadnu, samooplodnu i stranooplodnu biljku. Raste u puzećim grmovima i u bliskom je srodstvu s kamelijama. Listovi su mu dosta veliki i u obliku srca. Stabljika je mekana, a kada kivi cvijeta, krase ga predivni maleni, bijeli cvjetovi.

Budući da je kivi dvodomna biljka, sadnice mu se dijele na one s muškim i one sa ženskim cvijetovim, stoga se pri sadnji mora paziti da se posade obje. Uglavnom se na pet ženskih sadnica sadi jedna muška koja oprašuje ove druge.

Plodovi kivija veličine su do 5 cm-a, smeđe su boje, valjkasti i cijeli prekriveni dlačicama. Koža im je tanka, a ispod kože plod je zelen i mesnat. Unutar ploda, u sredini, nalazi se bijelo područje oko kojeg su položene sitne crne sjemenke.Plod je bogat vitaminima C, E i B, kalijem, beta-karotenom te dijetalnim vlaknima.

Sadržaj vitamina C je značajno veći u odnosu na ostalo voće i ima ga tri puta više od dnevne potrebe čovjeka. Kivi je karakteristična kultura u krajevima s blagom klimom, ali se sve češće sadi i u kontinentalnim dijelu Hrvatske. U vrijeme zimskog mirovanja, može kraće vrijeme podnijeti temperaturu od -10°C.

Otpornost na hladnoću značajno je smanjena s početkom vegetacije pa pri temperaturi od -1,5°C dolazi do šteta. Mladi izboji u proljeće vrlo su osjetljivi na hladnoću i vjetar što zahtijeva položaje zaštićene od vjetra te kasnih proljetnih i ranih jesenskih mrazeva.

Najbolje uspijeva na dubokim, dobro dreniranim tlima, lakšeg teksturnog sastava, dobro opskrbljenim humusom i biogenim elementima s manje od 10 % aktivnog vapna. Najpovoljnija reakcija tla jest pH 6-6,5.

Kivi se uzgaja i kao ukrasna biljka penjačica, koja vrt, terasu ili balkon može zaštititi od sunca i neželjenih pogleda. U vrtu se od kivija može formirati ograda, kojoj će crvene čekinje koje rastu na kiviju dati dodatnu atraktivnost.

Ostavi komentar