13.9 C
Čakovec
Subota, 2 rujna, 2023

Čakovec je domaćin Svjetskog vatrogasnog sportskog prvenstva za vatrogasnu mladež – Čakovec 2021

Čast organizacije i izvedbe ovog zahtjevnog projekta pripala je Vatrogasnoj sportskoj udruzi Žiškovec, organizaciji koja već godinama uspješno razvija i promiče vatrogasni sport u našoj zemlji i inozemstvu.

Odlukom Međunarodne sportske federacije vatrogasaca, Republici Hrvatskoj dodijeljena je organizacija 10. Svjetskog vatrogasnog sportskog prvenstva za dječake i 6. Svjetskog vatrogasnog sportskog prvenstva za djevojčice.

Natjecanje će se, u suorganizaciji s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom, Međimurskom županijom, Gradom Čakovcem i Vatrogasnom sportskom udrugom Merhatovec, održati od 9. do 15. kolovoza 2021. godine u Čakovcu, uz sudjelovanje više od 200 natjecatelja iz 10-ak zemalja (od Rusije do Indije) koji će prikazati svoju spretnost, uvježbanost, izdržljivost i brzinu u nekoliko disciplina koje su dio svakodnevne rutine vatrogasaca.

Zašto pratiti vatrogasni sport?

To je splet četiriju iznimno atraktivnih natjecateljskih disciplina (penjanje po ljestvi kukači na prvi odnosno drugi kat tornja, utrka na 100 m s preprekama, vatrogasna štafetna utrka na 100 m s preprekama te „mokra“ vježba), u kojima se spretnost i vještina vatrogasaca spaja s uobičajenim nadaleko poznatim atletskim disciplinama, sve nalik brzom i uigranom radu timova u boksovima Formule 1!

Vatrogasni sport već gotovo 100 godina spaja vatrogasce po cijelom svijetu, a najviše sudionika bilježi u Europi i Aziji, uz veliku ekspanziju prema novim zemljama članicama i preostalih kontinentima u protekla 2 desetljeća.

Hrvatsku će na spomenutom događanju predstavljati mladi vatrogasci iz Međimurske, Varaždinske i Primorsko-goranske županije, uz sudjelovanje kolega iz drugih županija u različitim dužnostima vezanim uz ovo organizacijski vrlo složenog događanja.

Valja napomenuti kako su kao prvi gosti u Čakovec već stigli mladi vatrogasci iz daleke Indije. Njihovih 30 vatrogasnih kadeta i 5 voditelja prvi su predstavnici Indije na ovakvoj svjetskoj smotri u povijesti vatrogasnog sporta.

Upoznavanje s hrvatskim vatrogastvom mladi indijski vatrogasci stekli su prigodom posjeta Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Ludbreg, upoznavši pritom ljepote grada poznatog kao „centar svijeta“.

 

program

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
610SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE