Bitka za Donbas – najveća bitka od Drugog svjetskog rata

dječak
Ilustracija, Foto: Pixabay

Danas je 64. dan agresije na Ukrajinu. Napad Rusije na Ukrajinu promijenio je sliku svijeta kakvog poznajemo. U Europi je zavladao strah od ruskih napada, a dio zemalja koje su do sada bile neutralne želi u NATO.

Predsjednik Putin je jučer usporedio Kosovo s Donjeckom i Luganskom, tražeći pravni i politički presedan za pripajanje tih pokrajina Rusiji, a čini se i hersonsku oblast, a na način Krima. Što će slijedeće biti na redu nije poznato, sve se više govori o Moldaviji.

Usput, u Srbiji je ta usporedba i Putinovo priznanje Kosova dovelo do kosternacije, mediji viču da je „Putin prodao Kosovo za Donbas“..

Već je jasno da je ruski poraz kod Kijeva značio kraj plana o brzom osvajanju Ukrajine. Rusija je podcjenila moć ukrajinske vojske, uništena je jedna trećina od 125 ruskih bataljonskih skupina (BTG) koji su napadali Ukrajinu. Ruske snage okreću se u drugoj fazi rata osvajanju Donbasa, na jugu je u prvim danima rata opkoljen Mariupolj i zauzet veći grad Herson. Daljnja osvajanja ovise o uspjehu operacije u Donbasu koji će odrediti u kojem će smjeru ići rat.

Ruske snage imaju za cilj opkoliti ukrajinsku vojsku u Donbasu, sa sjeverne strane iz pravca Izjuma prema Slavjansku i s južne strane, iz pravca Zaporožja. Te su se ruske snage trebale sastati u području Slavjanska i Krematorska i zatvoriti obruč.

Prema ukrajinskim izvorima, sekundarni napadi ruskih snaga idu u pravcu Sijerodoneck – Lysychansk u Lugansku i u području Avdivke Donjeckoj oblasti.

Zanimljivo je da ruski plan napada podsjeća na kursku bitku iz Drugog svjetskog rata. No sad je obrnuta situacija, ruske snage napadaju slično nacistima iz Drugog svjetskog rata u širokom zahvatu, a ukrajinske snage se brane poput nekadašnjih sovjetskih.

Kako je poznato iz vojne povijesti, njemačke snage koje su željele okružiti ruske snage u Drugom svjetskom ratu kod Kurska bile su iscrpljene u neprekidnim borbama protiv više dubokih paralelnih linija obrane, a zatim su u protuudaru uništene. Prema analizi ukrajinskih generala, Rusija danas 2022. godine slijedi upravo sličan plan.

Ukoliko bi ruski plan uspio, opkoljavanje najelitnijih jedinica ukrajinske vojske u Donbasu, računa se da je tamo oko 44.000 ukrajinskih vojnika, to bi bilo pogubno za Ukrajinu i moral nacije.

Prema podacima ukrajinskog stožera koje donosi ratni izvjestitelj Ilija Ponomarenko, Rusija je na istoku i jugu Ukrajine koncentrirala 87 taktičkih skupina jačine bojne (BTG) ili oko 70.000 vojnika, dok je oko 10 ruskih BTG-a kod Mariupolja na jugu. No i jedna i druga strana povećavaju broj vojnika i dovoze nova oružja.

Operacije ruske vojske odvijaju se na prostoru fronte od preko 400 kilometara. Ta su gusto naseljena utvrđena područa pod kontrolom Ukrajine uz veće gradove: Slavjansk, Kramatorsk, Sijerodonejck i Lysychansk, Avdivka i Kurakhovo.

U međuvremenu su ruske snage počele metodičnije ratovati, više topovima na daljinu i raketama, a manje ljudstvom zbog pogibelji. Zbog toga i ukrajinske snage trebaju topove, koji stižu sa Zapada. Ono što predstoji je iscrpljujuća bitka u kojoj će obje strane vjerojatno pretrpjeti teške žrtve. 

Prema zapadnim analitičarima ruska ofanziva na istoku Ukrajine neće biti mnogo uspješnija nego dosadašnje, vjeruje se da će se ruske snage u dogledno vrijeme istrošiti. Također je malo vjerojatan iznenadni i dramatični uspjeh ruske vojske na istoku, no taktičkih pomaka će biti – zaključuje Ilija Ponomarenko, obrambeni i sigurnosni izvjestitelj iz Kijeva.

Ruski stožer zna da teško zapadno oružje stiže u Ukrajinu i što se duže odgađa napad na Donbas to će ga biti teže osvojiti. Zbog toga je započeo s razaranjem logističkih ciljeva po cijeloj Ukrajini, prije svega pruga i skladišta, kako bi usporio dovoz oružja.

Istovremeno traje bitka za Donbas koja je po predsjedniku Ukrajine Zalenskom započela 18. travnja. Žuri se međutim i zapadnim zemljama koje pomažu Ukrajinu, svaki dan zakašnjenja dostave teškog oružja oružja je opasan zbog sve jačih ruskih napada.

Najvažniji događaji dana:

Zapadni generali smatraju da je eskalacija vojnih sukoba u Ukrajini neizbježna kako bi se pokazalo da je Zapad ozbiljan. Gotovo istim riječima nedavno je govorio i predsjednik Putin, rekavši da Zapad Rusiju ne shvaća dovoljno ozbiljno.

Najgore što se može dogoditi je rat s Rusijom, jer će se samo tako odvratiti Putina. Mnogi se već pitanje što ako se sve otme kontroli, svaki je rat priča za sebe. Hoda se po tankom rubu. Prema ruskoj obrambenoj doktrini, ruska vojska smije upotrijebiti taktičko atomsko oružje na bojištu i zato Rusi govore da je riječ o specijalnoj operaciji (to jest obrani ruskog naroda u Ukrajini), a ne ratu.

U skladu s očekivanjima Zapada da će rat u Ukrajini trajati dugo, predsjednik SAD Joe Biden traži od Kongresa da odobri dodatnih 20 milijardi dolara vojne pomoći, a ukupno čak 33 milijarde. Biden je rekao da je cijena suprostavljanja agresiji uvijek manja od cijene neuspjeha protiv agresije.

Glavni tajnik UN-a António Guterres danas razgovara s ukrajinskim predsjednikom  Zelenskim. Nakon dolaska u Borodjanku Guterres je izjavio:- Rat u 21. stoljeću je ludost.“

S ruske strane stižu upozorenja da će Vladimir Putin radije pokrenuti sveopći rat sa Zapadom nego prihvatiti poraz u Ukrajini.

Tek sad Rusija jače reagira na pomoć Ukrajini, glasnogovornik Kremlja Peskov kaže da to prijeti sigurnosti kontinenta i potiče nestabilnost.

Istovremeno je predsjednik Putin upozorio na munjevitu odmazdu, ako se druge zemlje umiješaju u sukob u Ukrajini.

Istočno bojište

Ruska ofenziva na istoku Ukrajine u punom je zamahu. Najintenzivnije borbe vode se oko Donecka i u blizini Harkiva, ključnim za opkoljavnaje ukrajinskih snaga sa sjevera.

U posljednja 24 sata ukrajinske snage odbile su šest napada u Donbasu. Guverner Luhanska Serhij Haidai rekao je da je ruska vojska granatirala stambeno područje u njegovoj regiji čak 29 puta iz zrakoplova, višestrukih raketnih lansera i topovima.

Proruski separatisti koji kontroliraju grad Donjeck izjavili su da je bombardirana tržnica, pri čemu su tri civila ubijena, a nekoliko ih je ozlijeđeno. Prema podacima stožera teritorijalne obrane samoproglašene Narodne Republike Donjeck, tržnicu su pogodile ukrajinske snage. Donjeck je glavni grad u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbas.

Južno bojište

Ukrajinski čelnici moraju pronaći način da pomognu pukovniji koja brani čeličanu Azovstal u Mariupolju. Branitelji Mariupolja pozivaju vojno-političko vodstvo da poduzme odlučne korake za razbijanje blokade ili evakuaciju svih onih koji se nadaju i vjeruju u svoju domovinu – rekao je zamjenik zapovjednika ukrajinskih snaga Svjatoslav Palamar u videoporuci objavljenoj u četvrtak. U Azovstalu je i oko 1000 civila, a ruske snage počele su bacati teške bombe koje mogu probiti betonsku konstrukciju.

Rusija u okupiranom ukrajinskom gradu Hersonu od 1. svibnja uvodi rusku rublju, javljaju ruski državni mediji. Zamjena ukrajinskog novca za rublju trajat će četiri mjeseca, kažu Rusi.

Na grad Mikolajev ruske snaga bacaju zabranjene kazetne bombe, što nije prvi put da se na gradove bacaju međunarodnim konvencijama zabranjene kazetne ili pak fosforne bombe.

Zapadno bojište

Moldavija se suočava s ‘vrlo opasnim novim trenutkom’, no većina Moldavaca želi mir i ostati izvan rata, rekao je potpredsjednik vlade Popescu. Predsjednica Moldavije odbila je ukrajinski prijedlog da „očiste“ Prinestrovlje, bojeći se ruske intervencije. Dala je suglasnost da se oružje za Ukrajinu prevozi preko Moldavije.

Institucije Moldavije stavljene u stanje visoke pripravnosti.Sve je veći strah da bi Moldavija i Pridnjestrovlje mogli biti uvučeni u ukrajinski sukob.

Moldavci se boje i napetosti između Ukrajinaca, Rusa i Moldavaca koji žive u Narodnoj republici Pridnestrovlje koji mogu destabilizirati zemlju. Moldavci se sve više okreću Europskoj uniji i zapadnim zemljama, riječ je o najsiromašijoj zemlji Europe. (JŠ)

Ostavi komentar