Biskup Josip Mrzljak pozvao vjernike da izađu na izbore za EU parlament

Ovogodišnja uskrsna poruka mons. Josipa Mrzljaka, varaždinskog biskupa, predstavljena je na susretu biskupa s djelatnicima javnih medija u četvrtak, 11. travnja u Biskupskom ordinarijatu.

Na početku susreta sve je okupljene novinare i druge medijske djelatnike srdačno pozdravila gđa Anita Treščec, voditeljica Ureda za pastoral u medijima Varaždinske biskupije, nakon čega je predstavljen ranije snimljen video uskrsne poruke varaždinskog biskupa.

Po predstavljanju poruke, okupljenima se obratio i biskup Mrzljak koji je podsjetio novinare na slavlja; svete mise i obrede, koji su pred nama u Velikom tjednu kada ćemo proslaviti velika otajstva naše vjere; proslavu Cvjetnice kojom ulazimo u Veliki tjedan, zatim Misu posvete ulja i Misu večere Gospodnje na Veliki četvrtak, Obred Muke Gospodnje na Veliki petak, Vazmeno bdjenje na Veliku subotu te svečano uskrsno euharistijsko slavlje. Pozvao je biskup sve vjernike da pohode Isusov grob na Veliku subotu u crkvama i katedralama.

Biskup se u svom izlaganju osvrnuo i na neke društveno-političke aktualnosti. Podsjetio je kako se uskoro održavaju izbori za Europski parlament te je tom prilikom pozvao sve građane da se odazovu i izađu na birališta.

– Potrebno je preuzeti odgovornost u društvu. Zato i Crkva potiče kršćane da se angažiraju u politici. Mi svećenici se ne angažiramo u političkim strankama, ali itekako smo angažirani oko toga da nam u društvu bude dobro te da formiramo dobre ljude, jer politika je upravo to; zauzimanje za opće dobro, a to svi želimo. Pozivam stoga sve da izađu na izbore i pokažu svoju društvenu odgovornost. Crkva želi pridonijeti boljitku društva te u njega donijeti dobro i mir. Isus je taj mir, a na nama je koliko ćemo ga prepoznati – kazao je biskup prilikom predstavljanja svoje uskrsne poruke te uz poziv na mir i zajedništvo zaželio svima radostan Uskrs.

U osvrtu na aktualne teme biskup je podsjetio i na slučaj dvojice svećenika Varaždinske biskupije koji su radi bolesti ovih dana razriješena svojih službi. Naime, vlč. Siniša Preiner je radi privremene odsutnosti župnika vlč. Nikole Benka, zbog bolesti, imenovan župnim upraviteljem u Župi Presvetog Trojstva u Ždali, dok je vlč. Marinko Prstec, također zbog bolesti, razriješen službe župnika u Župi Sedam Žalosti BDM i Svetoga Križa u Kotoribi. U spomenutoj je župi upraviteljem do daljnjega imenovan vlč. Ivan Kljunić.

Izvor: Varaždinska biskupija

Ostavi komentar