Predstavljan vrijedan dokumentaristički pretisak spomenice Zrinsko-Frankopanske iz 1919. godine

predstavljanje Spomenice (12)
Djelo je prigodno predstavljeno u dvorani Zrinski zgrade Scheier u Čakovcu

Zrinska garda Čakovec objavila je pretisak “Spomenice Zrinsko-Frankopanske prigodom svečanog prenosa njihovih kostiju u domovinu”, izdanu 1919. godine.

Povod izdanju je stota obljetnica prijenosa posmrtnih ostataka hrvatskih velikana i mučenika Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana iz Bečkog Novigrada i njihovog ukopa u kriptu Zagrebačke prvostolnice (30. 4. 1919. – 30. 4. 2019.).

Djelo je predstavljeno u dvorani Zrinski zgrade Scheier u Čakovec. Predsjednik Zrinske garde Đuro Bel tom je prigodom istaknuo značaj ove vrijedne dokumentarističke građe:

– Spomenica osim vrijednog tekstualnog sadržaja obiluje fotografijama s tog u ono vrijeme značajnog i velebnog događaja. S obzirom na protek godina ovo je djelo rijetkima dostupno iako se javlja sve veći interes za takvu vrstu publikacije. Primjerak koji je u vlasništvu Zrinske garde Čakovec ima 160 stranica, format je A4, a uvez tkanina, šivano, tvrdi uvez.

Proslov pretisku spomenice napisao je akademik Dragutin Feletar, a uvod mons. prof. dr. Juraj Kolarić u čije ime se prisutnima obratio Markus Pilić.

Akademik Feletar naglasio je dokumentarističku vrijednost ovog izdanja jer niti jedno djelo nije toliko detaljno i s toliko izvornih i dokumentarnih snimaka prikazalo prijenosa posmrtnih ostataka hrvatskih velikana Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana. Ujedno je pozvao sve prisutne i na obilježavanja Spomendana Pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana koje će se 30. travnja održati u Zagrebu. Prigodne riječi uputili su Josip Grivec zamjenik župana i Zoran Vidović zamjenik gradonačelnika.

Večer je moderirao Dejan Buvač, a glazbeni program obogatio je vokalni sastav Zrinski iz Nedelišća. U izložbenom prostoru zgrade Scheier posjetitelji mogu razgledati prigodnu izložbu i panoe na spomen i stotu obljetnica prijenosa posmrtnih ostataka hrvatskih velikana i mučenika Petra Zrinskog i Frana Krste kao i obilježavanja Dana Međimurske županije.

foto: rr

Ostavi komentar