Petrana Sabolek objavila poetsko dvoknjižje “Poetski flešbek” i “Pjesme iz Apsurdistana”

Petrana Sabolek (1)
Petrane Sabolek ističe kako njezine dvije nove knjige govore o istim stvarima, ali na drugačiji način

U prostoru Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu predstavljeno je poetsko dvoknjižje”Poetski flešbek” i “Pjesme iz Apsurdistana” autorice Petrane Sabolek iz Čakovca. Pozdravnu riječ domaćina večeri dao je Ivan Pranjić predsjednik čakovečkog Ogranka Matice, te u ime nakladnika “modernist” Varaždin Robertino Bartolec.

Pranjić o zbirkama pjesama autorice kazao: –

Petrana Sabolek književnica je od formata. Objavila je 13 knjiga a ima na svojoj web stranici još deset naslova. To je opus koji je vrijedan pažnje. Izazvala je pozornost i najozbiljnijih književnih kritičara i teoretičara kao što su Andrijana Kos Lajtman, Stjepan Hranjec, Stjepko Težak i mnogih drugih. Izazvala je pozornosti i kod skladatelja tako da ima sedamdesetak skladbi koje su napisane na njezine stihove. Snimila je tri CD-a. Napisala je dva romana, preko petsto pjesama…Ako pogledamo samo te impresivne brojke one dovoljno govore o njezinom značaju. Sjajna je. A što se tiče novih zbirki pjesama ona je u njima pokazala osjetljivost za društveni kontekst. Pojam Apsurdistan uveo je Vaclav Havel a funkcionira i u našim uvjetima i prostorima što se vidi i u Petrininoj knjizi “”Pjesme iz Apsurdistana” Knjiga “Poetski Flešbek” je briljantna knjiga. Ona Petranu pokazuje u posve novom svjetlu i ona će sigurno izazvati najveću pozornost.

Robertino Bartolec naglasio je kako je autorica u svojim pjesmama dala svoje umjetničko viđenje zbivanja od Domovinskog rata do današnjih dana. U umjetničkom dijelu programa gostovali su Dejan Buvač s interpretacijama autoričine poezije te Damir Rodiger s uglazbljenim stihovima.

Autorica je istakla kako je riječ o zbirkama pjesama koje govore o istim stvarima, ali na različit način: – Jedno i drugo su mojii zapisi koje vodim već tridest godina. “Poetski flešbek” su pjesme kojima se vraćam u povijest, a “Pjesme iz Apsurdistana” je naša svakodnevica apsurda. To su moje impresije vremena i svega što se u tom razdoblju događalo.

Spisateljica Petrana Sabolek po struci je diplomirana pravnica. Prva joj je zbirka za djecu “Mjesec u krevetu” objavljena 1990. godine. Danas je Petrana članica Društva hrvatskih književnika, Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade. Uvrštena je u Hrvatsku književnu enciklopediju i Međimurski bibliografski leksikon. Zastupljena je u školskoj literaturi, zbornicima i dječjim časopisima. Piše na standardu i nešto manje na kajkavštini, većinom za djecu, ali i za odrasle. Djela objavljuje i na vlastitoj internet adresi http://www.petrana-sabolek.net/

 

foto: rr

Ostavi komentar