OTVORENA IZLOŽBA “DOMOVINSKI RAT U KNJIGAMA”: Čakovečka knjižnica posjeduje više od 300 svezaka na temu Domovinskog rata

Zoran Vidović
Zoran Vidović

Povodom Dana sjećanja na Vukovar-18.11.1991. ovog je ponedjeljka na Općem odjelu Knjižnice “Nikola Zrinski” Čakovec otvorena izložba knjiga “Domovinski rat u knjigama”. Riječ je o povijesnoj zbirci i knjigama koje su dijelom donacija Udruge vukovarskih branitelja i logoraša Međimurja, a dijelom građa prikupljena od strane Knjižnice u periodu od proteklih dvadeset godina.

izlozba Domovinski rat u Hrvatskoj (23)_resize
O izložbenom postavu govorili su Zoran Vidović i Ljiljana Križan

Izložbu je prigodnim riječima otvorio dogradonačelnik Zoran Vidović: – Od Domovinskog rata prošlo je 27 godina. Kao hrvatski branitelj mogu reći da je Domovinski rat svetinja u Hrvatskoj. Grad Čakovec ima izuzetno dobru suradnju s braniteljskim udrugama, a posebice bih pohvalio rad Udruge vukovarskih branitelja i logoraša Međimurja s kojom smo i ostvarili donaciju knjigu za našu gradsku knjižnicu. Zahvaljujem doc.dr.sc. Ante Nazoru, ravatelju Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata koji je dao potporu donaciji knjiga. Mi branitelji želimo da se prava istina o Domovinskom ratu zna i da se prenosi na mlađe generacija. Volio bih da ovu izložbu vidi što veći broj građana i korisnika usluga čakovečke knjižnice te da ih iznajmljuju i čitaju. Pisali su ih stručnjaci i donose dublje analize o svemu što se događalo u Domovinskom ratu. Svoj veliki doprinos u Domovinskom ratu dali su i međimurski branitelji a njih 78 izgubilo je život. Na vukovarskom bojištu njih deset, a jedan se vodi kao nestali. To se nikad ne smije zaboraviti.

izlozba Domovinski rat u Hrvatskoj (2)_resize

Knjižnica posjeduje 300 svezaka o Domovinskom ratu, pisane su iz različitih znanstvenih disciplina, od prava preko ratnih vještina i povijesti sve do onih koje imaju svoj literarni sadržaj. Ravnateljica Knjižnice Ljiljana Križan istakla je namjeru ovog prigodnog izložbenog postava:

– Željeli smo izložbom javnosti dati na znanje da posjedujem0 knjižnu građu koja se odnosi na povijest Domovinskog rata i preko koje se može izučavati stvaranje države Hrvatske. Posebno je bitno da to znaju mladi ljudi i da spoznaju koje su sve bitke, koraci i žrtve bile dane kako bi danas živjeli u slobodi. Međimurski branitelji spominju se u mnogo knjiga s obzirom da su naši branitelji bili na mnogim bojištima. Spominju se u statističkim pokazateljima, indeksima, kazalima i te knjige posebno čuvamo u našoj zavičajnoj zbirci.

Bez obzira jeste li ili niste član čakovečke knjižnice slobodno dođite na Opći odjel i razgledajte dio ovih povijesnih knjiga koje govore o herojskim danima Domovinskog rata.

foto: rr

izlozba Domovinski rat u Hrvatskoj (15)_resize

Ostavi komentar