Muzej Međimurja: Ladislav Kralj Međimurec

Dana 9. veljače 1976. godine u Čakovcu je umro Ladislav Kralj Međimurec, prvi školovani međimurski slikar i grafičar, koji je autentičnim slikarskim izričajem utemeljenim na svjetlu i strukturi ušao u povijest hrvatskog slikarstva 20. stoljeća. Kralj je rođen 1891. godine u Čakovcu. Slikarstvo je učio u Ostrogonu (1905.-1910.), na Akademiji likovnih umjetnosti u Budimpešti (1910.-1912.), te na Akademiji u Beču gdje je kod profesora Rudolfa Jettmara diplomirao 1924. godine.

Stekavši solidnu metjersku osnovu razvio se u »majstora lirske evokacije« koji je trajnu inspiraciju pronalazio u zavičajnom krajoliku, što će mu osigurati titulu »pjesnika palete« »zemlje med dvema vodami«. Bio je likovni pedagog na gimnazijama u Karlovcu, Novoj Gradiški i Varaždinu, a svojim je pedagoškim radom nadahnuo mnoge mlade talente sjeverozapadne Hrvatske da se opredijele za umjetnički poziv (Janda, Stančić, Kuntner, Ladika, Vojković itd.).

Izdao je bakropisne mape: Čakovec 1924.-1926., Dalmacija 1926.-1928., te Varaždin 1929.-1932 i mapu drvoreza pod naslovom Rad. Slikao je pejzaže, portrete i socijalno angažirane teme. Uz grafiku je radio crteže, pastele, akvarele i ulja. Njegova su djela u stilskom rasponu od secesijskog naturalizma i postimpresionističkih tendencija do apstraktnog ekspresionizma.

Nakon Kraljeve smrti, njegova je supruga Slavka darovala tadašnjoj općini Čakovec veći dio slikareva opusa te kuću s pokućstvom i osobnim predmetima. Godine 1979. u tom autentičnom ambijentu slikareva doma otvorena je Memorijalna zbirka Ladislava Kralja Međimurca. U njoj se neposredno može sagledati Kraljev razvojni put od vremena školovanja do kapitalnih djela njegovog zrelog umjetničkog rukopisa ovjekovječenog u pejzažima rodnog Međimurja.

Erika Nađ Jerković, muzejska savjetnica, voditeljica likovnih zbirki

Ostavi komentar