Izložba „Bijela roda u fokusu Međimuraca” nakon Kotoribe u Prelogu

Bijela roda Prelog

Nakon što je protekle nedjelje putujuća izložba prvi put predstavljena u prostoru OŠ Joža Horvat u Kotoribi (pogledajte OVDJE), ove je srijede o zanimljivosti života ove vrste mogla čuti i vidjeti i preloška publika.

U Muzeju Croata insulanus Grada Preloga uz izložbu održano je edukativno predavanje o životu i izazovima bijelih roda. Svaki posjetitelj na poklon je primio i prigodnu publikaciju koja je posvećena ovo ptici.

O životu bijele rode govorili su Velimir Bašek i Siniša Golub iz JU Međimurska priroda

Javna ustanova za zaštitu prirode – Međimurska priroda u suradnji s Općinom Kotoriba proglasila je 2019. godinom bijele rode. Kotoriba je mjesto u Međimurskoj županiji u kojoj se bilježi najviše aktivnih gnijezda s najviše mladunaca. U jednom gnijezdu prstenovano je čak pet mladunaca.

Mija Mance
Fotografija bijele rode autorice Mije Mance na izložbi i prigodnoj knjižici

Kako bi bijele rode bile što više u fokusu Međimuraca proveden je natječaj za najbolju fotografiju bijele rode čije rezultate možete doživjeti na putujućoj izložbi. Nikola Tomašić (fotografija Izbor za miss), Silvo Benč (fotografija Poletarac) i Marko Kedmenec (fotografija U iščekivanju dana) najuspješniji su i nagrađeni autori natječaja. Uz nagrađene autore u knjizi su objavljene i fotografije bijelih roda sljedećih autora: Mija Mance, Predrag Leak, Kristina Gudlin, Emili Sabol, Klaudija Kedmenec, Denis Filo, Vjeran Petrović, Robert Posavec, Miroslava Novak, Bojana Španiček Kanoti.

Izložba se u Prelogu može razgledati do 25. rujna 2019.

foto: Mija Mance

Ostavi komentar