Ivan Pranjić: U 2017. godini objavili smo najvažnije tiskano djelo u kulturnoj povijesti Međimurja

Tomo Blažeka i Ivan Pranjić
Tomo Blažeka i Ivan Pranjić predstavili su izvješće o djelovanju Ogranka u 2017. godini

Presjek djelovanja Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu u 2017. godini predstavili su na konferenciji za medije predsjednik i tajnik Ogranka, Ivan Pranjić i Tomo Blažeka. Iako je ove godine zabilježena nešto smanjena nakladnička djelatnost u odnosu na protekle, ova će godina biti zapamćena po objavi najvažnijeg tiskanog djela u kulturnoj povijesti Međimurja “Natale Solum” odnosno knjiga Josipa Bedekovića pod naslovom “Knjiga o sv. Jeronimu, Iliriku i Međimurju.”

U nakladništvu Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu također su objavljeni još i sljedeća djela: slikovnica Miljenka Muršića “Ftičeki se ženiju” te Vere Zemunić “Čemu nam oni služe”. Potom zbirka pjesama “Posmeknjeno vreme” Vesne Janković, knjiga Franje Martineza “Potok Mala Bednja” i Hrvatski kajkavski kolendar 2018. Tijekom godine Ogranak je sudjelovao u nizu kulturnih manifestacija, obljetnica i znanstvenog skupa “Josip Bedeković i njegovo djelo”, organizirao promocije knjiga i izložbe te niz drugih aktivnosti s ciljem promicanja Međimurja i međimurske riječi, djela i osoba.

I prijedlog nakladničkog plana Ogranka Matice Hrvatske u Čakovcu za 2018. godine također donosi vrijedne naslove. Đuro Bel: Aforizmi; Ana Horvat: Međimurski blues (pjesme); Josip Črep: Međimurci u svjetskim ratovima; Davorka Križaj Kapljić: Pjesme; Ignac Šardi: Pjesme; Marijana Korunek: Međimurski pavlini; Blaženka Križan: Putopisi; Hrvatski kajkavski kolendar za 2019. i Tina Čatlaić: Pjesme. Ivan Pranjić posebice je naglasio kako će najveći angažman zahtijevati djelo autora Josipa Črepa koje je njegovo životno djelo. Na 1200 stranica donosi dugogodišnji istraživački rad i osobna svjedočanstva Prvog i Drugog svjetskog rata.

Na konferenciji je također predstavljeno posthumno priznanje Predsjednice Republike Hrvatske dr. Zvonimiru Bartoliću. Pranjić je također naglasio kako se nada da će se ubuduće ostvariti i inicijativa podizanja spomenika dr. Bartoliću ispred Učiteljskog fakulteta u Čakovcu.

foto: rr

press matica (3)

press matica (2)

Ostavi komentar