FOTO: Umjetnica Tara Ivanišević “pronjuškala” Šajericu i govorom tijela je iskoristila

Prvi umjetnički događaj u sklopu projekta Nove Prakse održan je ovog petka u zgradi Scheier u Čakovcu. Izvedba performansa pod nazivom ” Sve i ona 2.1 ” vizualne umjetnice Tare Ivanišević suvremeni je program koji se rijetko viđa na kulturnoj sceni ovog grada.

– Moje tijelo je pod laganim adrenalinom. Osjećam uzbuđenje i malu zbunjenost. To je taj post izvedbeni oblak koji će se lagano spustiti. Osjećam i zadovoljstvo. Drago mi je da sam tu u Čakovcu, da je publika došla. Volim ovaj trenutak nakon izvedbe kada se dijele iskustva. Volim tu suradnju s publikom i za vrijeme izvedbe i nakon nje. Volim kad publika uzme od performansa ono što želi, svoje osjećaje podijelila je umjetnica s nama nakon performansa.

Tara Ivanišević

U Čakovec je došla dan ranije kako bi se upoznala s prostorom, napravila probe, “pronjuškala” svaki kut galerijskog prostora Šajerice,  a drugi dan postojeće elemente slaže u dramaturšku logiku performansa.

Performansom Sve i ona 2.1 autorica tematizira rod i performativnost istog. Pitanju roda i prepoznatljivosti “muških” i “ženskih” ljudskih karakteristika pristupa na sličan način, nanovo ih gradeći, afirmirajući, preispitujući, negirajući i ponekad prihvaćajući.

Umjetnica Tara Ivanišević diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu s titulom magistrice Animiranog filma i novih medija.

Detalj izvedbe

Izvedeni performans je prvi društveno-kulturni i umjetnički programi u sklopu projekta Nove prakse. Sve do kraja 2019. godine održat će se ukupno 10 novomedijskih, interdisciplinarnih i suvremenih društveno-kulturnih i umjetničkih programa. Ulaz na sve programe je slobodan.

Tara Ivanišević istakla je kako joj se sviđa inicijativa ovog programa koji ima cilj da se u Čakovec dovedu neki drugi sadržaji, suvremeniji sadržaji koji mogu pomoći dodatnom otvaranju prostora kao što je zgrada Scheier za nove programe.

foto: rr

Ostavi komentar