FOTO: U CZK Čakovec otvorena izložba posvećena predanom radu umjetnice Jelene Valkaj

Jelena Valkaj
Iako je u mirovini umjetnica Jelena Valkaj i nadalje neumorno stvara i oblikuje nove umjetnine

Ugodno je i uzvišeno bilo biti dijelom velebne izložbe posvećene predanom radu likovne pedagoginje Jelene Valkaj, kako je na otvorenju izložbe ravnatelj Graditeljske škole Zvonko Ladić opisao stvaralačku marljivost ove osobite umjetnice te nastavio:

– Bila je marljiva, samozatajna, iznimno darovita. Svoja je znanja i vještine prenosila s puno strasti na generacije učenika prepoznajući njihove talente i sklonosti.

Tanja Karas, Emilija Kovač, Zvonko Ladić, Blaženka Novak i Jelena Valkaj
Tanja Karas, Emilija Kovač, Zvonko Ladić, Blaženka Novak i Jelena Valkaj

Projekt i izložbu “Od legende kroz zbilju do legende” inicirala je skupina profesora Graditeljske škole a iz želje i osjećaja da treba naglasiti ono što je u našem djelovanju vrijedno pozornosti. U ime inicijatora o stvaralaštvu Jelene Valkaj govorila je Emilija Kovač.

izložba Jelena Valkaj (105)
Pjesmom su izložbu oplemenile članice Ženske vokalne skupine Stridonne iz Štrigove.

Izložbeni postav potpisuje Krešimir Hlebec, a pred brojnom okupljenom publikom predstavila ga je moderatorica Tanja Karas.

Izložbenim prostorom Centra za kulturu profinjenom dinamikom “šetaju” keramičke skulpture, umjetnički nakit, brojni uporabni predmeti oblikovani na izniman način Jelene Valkaj. U Čakovec je u malom došetao Zmajev vrt iz Železne Gore gdje je obitelj Valkaj spojila hortikulturu, glazbu i likovnu umjetnost.

U ime Međimurske županije govorila je Blaženka Novak pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje Međimurske županije ističući iznimnu ljepotu i originalnost Jeleninog stvaralaštva, a posebice u domeni umjetničkog nakita.

izložba Jelena Valkaj (129)_resize
Lijepo je doživjeti “gužvu” na otvorenju likonve izložbe

Autorica je na kraju s puno emocija zahvalila svima koji su pomogli realizaciju ove izložbe te svojoj obitelji. Iako je u mirovini i nadalje stvara. Umjetnici Valkaj stigao je i telegram s riječima čestitke umjetnice Priske Kulčar. Zbog bolesti nije mogla doći, ali je najavila svakako  po ozdravljenu doći razgledati izložbu. I vi to možete učiniti do 17. veljače.

izložba Jelena Valkaj (67)
Umjetnički nakit od keramike zadivljuje posebice ženski dio publike

Organizator izložbe je Graditeljska škola Čakovec, a suorganizator Centar za kulturu Čakovec.

foto: rr  

Ostavi komentar