FOTO I VIDEO: Najava premijere predstave „Bajka o suncu” dječjeg kazališta MAKAMUS

Bajka o suncu - MAKAMUS

“Kad SUKA TU, djevojka iz zemlje svjetlosti ugleda mladog lovca, silno mu se obradova, ali ju i silno začudi predmet s kojim se ZUNGA pojavio … Zlotna čonta! To je najvekša svetinja našega plemena.” izvadak je iz teksta Bajke o suncu nove predstave koju ovih dana s puno strasti priprema MAKAMUS, MAlo KAzalište MUrsko Središće. Bajka o suncu je narodna priča iz Urugvaja. Adaptaciju bajke za MAKAMUS priredio je Ivan Goričanec, a ansambl se okupio sredinom ožujka. Nakon dvije verzije predstava „Betlehem” i predstave „Kaos prije premijere”, zašto je četvrta predstava inspirirana baš suncem, redatelj Goričanec nam je kazao:

– Bajka o suncu otkriva tajnu od kada to sunce sije svim narodima svijeta. Posredno – bajka predstavlja lik Zunge, slavnog lovca iz črnog plemena čiji je karakter pomalo dvojben. Zašto to ističem? Male i mlade poučavamo plemenitosti i pravičnosti kojom treba ići kroz život. U predstavi mladi Zunga u ispravnoj brizi za svoj narod krade sunce drugom plemenu ne razmišljajući kako tim činom ugrožava blagostanje i sreću plemena svoje buduće žene. Kad to spozna odlazi po savjet poglavici. Zunga traži savjet! Tu je ključ karaktera i odgovornosti koji je prevažan u odrastanju djece, naših malih glumaca. Poglavica mudro zaključuje kako netko tko je jednom vidio sunce bez njega više ne može živjeti i savjetuje Zungu neka ode objesiti sunce na najviši vrh kako bi sjalo svima. Otada ono sja svima bez obzira na rasu, vjeru, različitosti … Iako smo radnju postavili unazad npr. pet šest tisuća godina, problematika ljudskog karaktera je bezvremenska.

Bajka o suncu - MAKAMUS
Glavni likovi SUKA TU (Kristina Veren) i ZUNGA (Marsel Bedi)

U predstavi sudjeluje čak 26 mladih kazalištaraca!

Glavni likovi jesu SUKA TU najljepša djevojka u plemenu Alba (Kristina Veren) i ZUNGA najbolji i najslavniji lovac u plemenu Oniks (Marsel Bedi). Od prvog dana postojanja ovog neobičnog i entuzijastičnog kazališnog ansambla imponira njegova brojnost. U predstavi glumi čak dvadeset i šestero djece i mladih, od vrtićke dobi do srednjoškolskog uzrasta. S nama su i romska djeca! Probe se održavaju jednom tjedno. Goričanec je, osim inicijativnosti i redateljskih zadaća i kazališni pedagog. Kako ističe, kazalište odgaja cjelovite osobe. Djeca u predstavama pjevaju, govore, urlaju, plešu, smiju se, plaču, uče usvojiti neki drugi identitet …Probe se održavaju na različitim mjestima – u pizzeriji Vuri, na livadi, u šumi, na obali Mure, na autobusnoj stanici. Najveća vrijednost stvaranja kazališnih priča jesu probe i druženja na probama koje, naravno, kulminiraju izvedbama pred publikom.

“Redatelju, pa kad bu proba?”

Djeci želim približiti vrijednost i važnost ljudske osobe, a osobito prirodu. Zato u ovoj predstavi gotovo da i nema tehnoloških pomagala. Scenografija i kostimi su minimalistički. Koristimo drvo i prirodne materijale. Relikvija predstave “zlotna čonta” je zapravo bedrena kost od krave koju sam našao doma na gruntu. Koplja i instrumente napravili smo sami odlazeći u šumu tražeći suharke. Nismo posjekli ni jedno živo drvo, već su djeca od suharaka oblikovala predmete za predstavu. Uživaju u toj igri. Iznenadio sam se kad je ove godine u predstavu došlo čak desetero novih glumaca. Našao sam uloge za sve. Nestrpljivo čekaju kad ćemo uvježbavati role. Zovu i pitaju: – Redatelju, pa kad bu proba?, govori Goričanec o atmosferi na probama koju svjedoče i roditelji hvaleći druženje, spontanost i radost, ali i odgovornost s kojom ovi mali kazalištarci pristupaju kod učenja teksta predstave i vježbajući svoje uloge.

U postavljanju predstave uz mnoge roditelje značajnu potporu daju asistentice redatelja Janja Kontrec i Petra Matuza Tkalec te glazbeni asistenti Slavko Bregović i Maasej Kovačević. Svi s nestrpljenjem iščekuju 2. lipnja i premijernu izvedbu uz song iz predstave: „Nebo je žuto, a sunce je blu. Se bi bilo lepše da je Suka tu.”

Premijerna izvedba bit će u subotu 15. lipnja u Centru za kulturu “Rudar” s početkom u 19 sati.

Bajka o suncu - MAKAMUS
Na probama je uvijek odlična atmosfera

U predstavi Bajka o suncu igraju:

ALBA PLEME:

SUKA TU – najljepša djevojka u plemenu – Kristina Veren

SULICA – poglavica – Eva Končić

KLAGENA – plemenska mudrica – Karla Hren

MEGULA – naj prijateljica, djevojka bijelog plemena – Dora Tkalec

MUNA – prijateljica, djevojka bijelog plemena – Lorena Klobučarić

TIGA – prijateljica, djevojka bijelog plemena – Katarina Grubić

ZULA – prijateljica, djevojka bijelog plemena – Lena Hrženjak

MERA – prijateljica, djevojka bijelog plemena – Rea Perčić

BUGA – plemenska sportašica – Ruta Kontrec

KONA – plemenska stilistica – Matija Mikolaj

KULER – plemenski stražar – David Lebar

ALBA PRIPOVJEDAČICA: Ema Horvat

 

ONIKS PLEME:

ZUNGA – najbolji i najslavniji lovac – Marsel Bedi

JAPAČ – poglavica – Erik Tuksar

BULDUR – plemenski mudrac – Mladen Ignac ili Lucian Hoblaj

BRUSA – poglavičina žena – Maja Ignac

OPALA – dobri duh plemena – Melita Jug

ČIMBU – lovac – Fran Horvat

MURAČ – glasnik – David Pahor

CIRUSA – plemenska meteorologinja – Josipa Kovačić

ČOBA – vječito gunđalo – Matej Fućak

HNT – šumska srna – Izak Lebar

HALDER – kopač – Joakim Kontrec

ONIKSA PRIPOVJEDAČICA – Veronika Kontrec

foto i video: MAKAMUS

Bajka o suncu - MAKAMUS
Bez obzira na godine svi glumci sjajno se nadopunjuju
Bajka o suncu - MAKAMUS
U stankama proba djeca igraju društvene igre
Bajka o suncu - MAKAMUS

Probe se održavaju na pozornici dvorane “Rudar”
Bajka o suncu - MAKAMUS
– Tko je jednom ugledao sunce, više nikada ne može živjeti u mraku, poručuju mali kazalištarci

 

Ostavi komentar