FOTO: Čakovečki orao od danas pod skelom. Počinje restauracija!

Spomenik Nikoli VII. Zrinskom Čakovečkom, prepoznatljiv simbol grada Čakovca, u današnjim jutarnjim satima odijeva građevinsku skelu. Što se događa s čakovečkim orlom?

Stjepan Jerković, akademski kipar

Odgovor na to dao nam je Stjepan Jerković, akademski kipar iz Gornjeg Kuršanca, koji je dugi niz godina radio u Muzeju Međimurja kao restaurator. Nadgledajući prve radove sanacije Čakovčancima omiljenog spomenika kazao je:

– Počeli smo postavljati skelu. Spomenik će se restaurirati. Orao ide u specijaliziranu radionicu i ljevaonicu umjetnina u Zagreb odnosno na Akademiju likovnih umjetnosti gdje će se u njihovoj radionici restaurirati brončani dio orla i medaljoni. Firma iz Gornje Kuršanca Multi- art će raditi arhitektonsku plastiku.

  • Vrijeme i opseg radova ovisit će o samom stanju spomenika. Kako se uočava spomenik se pomaknuo 2-3 cm na desnu stranu kad ga gledamo „an face” dakle s prednje strane. Na stupu se vidi razlika i kosina od 6 do 8 cm. Teško nam je zasad reći hoće li se i to ići demontirati. Procijenit će se statika, provjeriti teren i napraviti nova financijska kalkulacija ako će biti potrebna potpuna demontaža spomenika, istaknuo je Jerković.

Radove je naručio i investira Grad Čakovec.

foto: rr

Ostavi komentar