ČAKOVEC: U Međimurskoj palači turizma predstavljeni Meridijani na temu Drave i Malte

predstavaljanje casopisa Meridijani (33)
U publici Vesna Jaklin i književnica Petrana Sabolek

– Meridijani – uz bok najboljim svjetskim časopisima za zemljopis, povijest i ekologiju, i jedan od rijetkih naših koji njeguje hrvatski kulturni identitet, komentar je Vesne Jaklin nakon jednosatnog predstavljanja aktualnih brojeva Meridijana u Čakovcu.

Zemljopisno-putopisna-književna večer održana je ovog utorka u dvorani Međimurske palače turizma. Domaćin večeri izdavačka kuća “Meridijani” počastila je svakog posjetitelja jednim brojem časopisa po izboru 204. ili 205 (Glavne teme broja – Drava i Malta), a druga izdanja i knjige ponuđena su uz promotivnu cijenu.

Program je moderirala urednica Meridijana Petra Somek, prof. , a gosti predstavljanja bili su novinar Hrvoje Dečak, prof. dr. sc. Tihomir Marjanac i akademik Dragutin Feletar.

Petra Somek, Hrvoje Dečak, Marjanac i Dragutin Feletar
Petra Somek, Hrvoje Dečak, Tihomir Marjanac i Dragutin Feletar

Govornici su se dotakli Međimurcima bliske teme – rijeke Drave, zatim raskoši crkava i ostalih čari otoka Malta, teme življenja podno opasnih vulkana kod Napulja, stote obljetnice oslobođenja Međimurja od mađarske vlasti, stogodišnjice prijenosa hrvatskih mučenika Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana u domovinu i drugih zanimljivosti kojima su najavili nova izdanja ovog popularnog časopisa.

Somek je preporučila i nekoliko knjiga za čitanje u 2019. godini. Izdvojila je autora Mladena Tomorada koji je sa suradnicima napisao knjigu  ” Slavne žene stare povijesti”. Zatim naslov  “Moj brod je Hrvatska koju je napisao odvažni Irac Paul O’Grady koji je došao živjeti u Lijepu našu.

Suradnice Meridijana Višnja Matotek i i Silvija Martišek
Suradnice Meridijana Višnja Matotek i i Silvija Martišek

Uz probranu publiku predstavljanju su nazočile i Višnja Matotek i Silvija Martišek nastavnice geografije i povijesti u čakovečkoj osnovnoj i srednjoj školi koje su pišući za Meridijane promovirale Međimurje. Kao suradnik Meridijana iz Međimurja piše i Siniša Golub.

foto: rr

predstavaljanje casopisa Meridijani (26)

Ostavi komentar