28-godišnji vozač iz Nedelišća kažnjen s 20.000 kuna, evo što je učinio

policija
Ilustracija

Jučer, 28. listopada 2020. godine u 11:15 u Čakovcu, Ulici Globetka, prilikom nadzora cestovnog prometa policijski službenici Postaje prometne policije Čakovec, zaustavili su osobni automobil, njemačkih nacionalnih oznaka, kojim je upravljao 28-godišnjak s područja općine Nedelišće, izvijestila je PU međimurska. 

Preliminarnim testiranjem kod zaustavljenog vozača utvrđena je pozitivna reakcija na prisutnost droge u organizmu te je zatim odbio vađenje krvi i uzimanje urina za daljnju analizu. Ujedno, provjerom evidencije vozača i vozačkih dozvola utvrđeno je da je upravljao automobilom za vrijeme kada mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije.

Zbog počinjenja nekoliko prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama 28-godišnjem vozaču izrečena je ukupna novčana kazna u iznosu od 20.000 kuna, uz zaštitnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju od 6 mjeseci.

I ovaj događaj dobar je povod da ponovno upozorimo sve vozače na odredbu Zakona o sigurnosti prometa na cestama, temeljem koje se vozaču koji je proglašen krivim pravomoćnom odlukom o prekršaju, u odgovarajuću evidenciju upisuju negativni bodovi. U prethodno opisanom slučaju nakon pravomoćnosti odluka o opisanim prekršajima, 28-godišnjem vozaču u evidenciju vozača i vozačkih dozvola upisat će se 12 negativnih bodova.

Odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama koje se odnose na negativne bodove

Mladom vozaču koji je u dvije godine prikupio devet negativnih prekršajnih bodova, baš kao i vozaču koji je u istom razdoblju prikupio 12 negativnih prekršajnih bodova, a kojima je vozačka dozvola istekla, rješenjem će se odrediti da dvije godine ne mogu podnijeti zahtjev za produljenje vozačke dozvole.

Kategorijama vozača s jednakim brojem prikupljenih negativnih prekršajnih bodova u jednakom razdoblju, rješenjem će se ukinuti vozačka dozvola, ako im je u tom razdoblju oduzeta ili prijavljena izgubljenom.

Dvije godine zabrane podnošenja zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole dobit će i osoba koja je u dvije godine prikupila devet negativnih prekršajnih bodova, a nije niti stekla pravo upravljanja motornim vozilom, odnosno još nije niti položila vozački ispit.

Ostavi komentar