0.1 C
Čakovec
Nedjelja, 26 studenoga, 2023

Ove nedjelje počinju 16. “Dani Dobravskog ljuka i ekološke proizvodnje” u Donjoj Dubravi

Općina Donja Dubrava kao organizator i Duga, društvo za biološko-dinamično gospodarenje Čakovec, tradicionalno organiziraju već 16. po redu manifestaciju „Dani Dobravskog ljuka i ekološke proizvodnje“.

Fokus manifestacije stavljen je na “dobravski” crveni luk i ekološku proizvodnju. „Dobravski crveni ljuk“ autohtona je sorta koja se na ovim prostorima uzgaja više od pola stoljeća. Vrijednost ove sorte dokazuje se njezinim uvrštavanjem na sortnu listu Republike Hrvatske kao zaštićene sorte te upisom na sortnu listu Europske unije.

Na manifestaciji posjetitelji mogu kupiti ekološke proizvode i kušati jela od luka kao i druga tradicionalna jela. Manifestacija, koja promovira tradicionalnu proizvodnju luka te ekološku proizvodnju hrane, okuplja ekološke proizvođače s područja Međimurja, Podravine i ostalih dijelova Republike Hrvatske koji izlažu svoje eko proizvode, a na sajmu su prisutni i izlagači tradicijskih obrta.

Manifestacija predstavlja odličnu priliku za promociju međimurske popevke, tradicionalnog oblika pjevanja sjeverozapadne Hrvatske, koja je uvrštena na UNESCO-ovu reprezentativnu listu nematerijalnih kulturnih dobara čovječanstva, zahvaljujući generacijama ljudi i talentiranim pojedincima poput Tete Lize (koja je živjela i djelovala u Donjoj Dubravi) koji su pjevajući pjesme uspjeli sačuvati ovaj tradicijski glazbeni izričaj od zaborava.

Program manifestacije:
10:00 Okupljanje izlagača
11:30 Službeno otvaranje 16. Dana dobravskog ljuka i ekološke proizvodnje
12:00 Prezentacija izrade domaće gibanice i degustacija (Udruga umirovljenika Donja Dubrava)
12:15 Prigodna izložba Udruge žena Donja Dubrava i Udruge umirovljenika (izlaganje domaćih kolača)
15:00 Ljekovita i nutritivna svojstva luka (predavač: Željko Sobotka)
16:00 Kulturno-zabavni program (KUD Seljačka sloga)

Manifestacija „Dani dobravskog ljuka i ekološke proizvodnje“ uključena je u projekt „Ljetni gušt na Dravi – Drava Summer Chill“. Projekt je to koji promovira tradicionalne i rado posjećene manifestacije povezane s rijekom Dravom: Dane zlata i starih zanata u Donjem Vidovcu, Lov na labuđe pero u Prelogu, Ljeto ribe uz Dravu u Svetoj Mariji te Dane Dobravskog ljuka i ekološke proizvodnje u Donjoj Dubravi.

Tako će se unaprijediti četiri sfere zajedničkog turističkog proizvoda iz Sporazuma „Dravsko blago“ – baština, sport i rekreacija, enogastronomija i kultura. Sporazum o projektnom udruživanju naziva „Dravsko blago“ potpisale su Turistička zajednica Grada Preloga, Općina Sveta Marija, Općina Donji Vidovec i Općina Donja Dubrava s namjerom razvoja i unapređenja turističkih proizvoda vezanih uz rijeku Dravu.

 

Izvor i foto: Općina Donja Dubrava

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE

Koncert Parni valjak i Radio 105

Koncert Parni valjak i Radio 105

Hajka