125 srednjoškolaca sudjelovalo u Laboratoriju arhitekture

Grad Čakovec šalje priopćenje za medije koje u nastavku u cijelosti objavljujemo.

U ponedjeljak je u čakovečkoj Gradskoj vijećnici održana završna konferencija projekta „Laboratorij arhitekture“. U proteklih 14 mjeseci Udruga arhitekata Međimurja u suradnji s Gradom Čakovcem te Gimnazijom „Josipa Slavenskog“, Tehničkom školom i Graditeljskom školom iz Čakovca te Srednjom školom Prelog, nastojala je zainteresirati srednjoškolce za aktivno uključivanje u osmišljavanje urbanog razvoja Čakovca, s naglaskom na javne prostore.

Projekt je u cijelosti financiran iz Europskog socijalnog fonda, a vrijedan je 462.760,00 kuna. U njemu je sudjelovalo 125 učenika i 25 mentora iz četiri srednje škole, a sudeći po predstavljenom na završnoj konferenciji, „Laboratorij arhitekture“ polučio je odlične rezultate.

Pročelnik Upravnog odjela za prostorno planiranje Grada Čakovca Ninoslav Šipoš, rekao je da je u današnjim srednjoškolskim programima premalo nastavnog programa posvećeno našem arhitektonskom naslijeđu, urbanom promišljanju te značenju javnih prostora za kvalitetu života, područja koja su izuzetno važna za našu svakodnevicu i životno okruženje. Zahvaljujući se Udruženju arhitekata Međimurja na inicijativi i provedbi, istaknuo je da veliki broj učenika koji se uključio u projekt te rezultati koje su nakon četrnaestomjesečnog rada isporučili, pokazuje da mlade itekako zanima i arhitektura i urbano planiranje. Bilo bi izvrsno, kad bi mladi koji su sudjelovali u „Laboratoriju arhitekture“ te se zainteresirali za studij na Arhitektonskom fakultetu, nakon završetka školovanja svoje karijere gradili u Čakovcu te aktivno pridonijeli urbanom razvoju naše sredine, završio je Šipoš.

Projekt su u ime Udruženja arhitekata Međimurja predstavile voditeljica i autorica projekta Blanka Levačić i autorica Silvija Pranjić.  Kako su naglasile cilj im je bio ukazati na važnost javnih prostora, povijesni razvoj urbane jezgre Čakovca te pokazati utjecaj dobrih i loših odluka iz prošlosti na današnji izgled grada. Projektom se htjelo ukazati na potencijal koji ima neki prostori u gradu te, najvažnije, mlade potaknuti na aktivno uključivanje u procese promišljanja, odlučivanja i provedbe zahvata u prostoru.

Projekt je bio podijeljen u tri cjeline, edukaciju, radionice te Festival arhitekture za mlade na kojem su predstavljene konkretne ideje te intervencije. U sklopu projekta posjetili su Ljubljanu, grad koji je u posljednjih desetak godina mnogo učinio u približavanju javnih prostora uz rijeku koja protiče središtem svojim građanima. Ono što svu vidjeli, učenici su iskoristili kao inspiraciju za zahvate u našem gradu. Bavili su se prostorom uz i u blizini korita Trnave. Ukrasili su mostove preko riječce, posadili stabla i oslikali nogostup uz Elektru, oslikali košarkaško igralište na čakovečkom Jugu, te postavljanjem klupa i visećih ležaljki na proljeće, osmislili novu zelenu oazu uz teniske terene uz Trnavu. No, najvažnijim rezultatom projekta istaknule su aktivno uključivanje naših srednjoškolaca u projekt koji pokazuje da i mladi imaju ideje i potrebe za sadržajima u javnim prostorima u Gradu.

Upravo aktivno uključivanje mladih kao važni rezultat projekta izdvojili su i ravnateljica Gimnazije „Josipa Slavenskog“ Čakovec i Graditeljske škole Čakovec. Mlade je potrebno zainteresirati uključiti u procese osmišljavanja, odlučivanja i provedbe, jer različite generacije istu stvar vide različito. Složili su se da takvih sadržaja ima premalo u školskim programima, unatoč tome što učenike to zanima. Iskustva koje su imali s provedbom ovog projekta pozitivna su te se raduju svim budućim suradnjama.

Ostavi komentar