Dika štik iz Vratišinca: Štik kao osobni pečat firme po kojem nas prepoznaju

Tri najvažnija iskoraka u razvoju su bili izvoz kapa u Austriju i Njemačku, izrada zastava te specijalan zaštitni program za lovce, vatrogasce i ribiče.

Sve je započelo pred skoro trideset godina, 1991. kad je mama Vesna Radiković u ljetnoj kuhinji i garaži započela prvo štikanje.

Dika štik d.o.o. tvrtka je iz Vratišinca koja se bavi štikanjem (strojni vez), štrikanjem i šivanjem već punih 30 godina. Trenutno zapošljava tridesetak djelatnika. Na čelu tvrtke danas nalaze se sestra i brat, Danijela Hodić i Nikola Radiković. Oni su treća generacija poznate međimurske tekstilne obitelji Radiković.

Sve je započelo pred skoro trideset godina, 1991. kad je mama Vesna Radiković u ljetnoj kuhinji i garaži započela prvo štikanje. Bilo je to vrijeme kad je štik bio posebno cijenjen, a firme koje su ga radile su bile rijetke. Najprije je sama radila godinu dana na jednoj štikačoj mašini. Kako je posao napredovao jer je kvaliteta bila dobra, a rokovi točni, u firmi je zaposlila još dvije djelatnice pa su radile u tri smjene na jednom stroju. Posao se dobro razvijao pa je godinu dana kasnije kupila još jedan moderniji stroj i zaposlila još više radnika. Bile su to ratne godine, stoga ponuda robe i nije bila prevelika pa se dosjetila da naprave za djecu trenerke s puno štika. To se pokazalo kao odličan potez na tržištu jer nije bilo uvoza i dobro se prodavalo. Srećom, u to vrijeme u Međimurju je bilo puno tekstilnih poduzeća za koja su radili lohn poslove.

Promet im je stalno rastao, a broj zaposlenika se povećao na petnaestak. Ime Dika štik postalo je prepoznatljivo, kako u Hrvatskoj, tako i na stranim tržištima prvenstveno Njemače i Austrije. Nakon pet godina prostori u obiteljskom dvorištu postali su premali i počinje izgradnja današnjeg objekta na adresi Brodec 6. Zaposlen je i novi stručni kadar za konfekcioniranje i tu započinje novo poglavlje izvoza kapa prema Austriji i Njemačkoj. Dogovoreni su poslovi, najprije kao lohn za skijališta, napravljene kape za austrijsku skijašku reprezentaciju. Naše kape mogle su se kupiti po svim eminentnim trgovinama ski opreme. Iskustvo koje smo tu stekli prenijeli smo i na domaće tržište i tako je započela proizvodnja kapa. Zimske vunene kape pod brendom Esskimo sve su poznatije na tržištu zbog kvalitete, funkcionalnosti i trendi kombinacija. Te se kape kod nas pletu, šivaju i po potrebi ukrašuju štikom, krznom ili perlicama. Trendovi se mijenjaju, ali kapa s krznenim bamblekom nikad ne izlazi iz mode i uvijek je atraktivna. Za naše kupce imamo svake godine veliku rasprodaju kapa po odličnim cijenama i to je već svojevrsna tradicija, ovisno o vremenu krajem studenoga ili početkom prosinca.

Kako su djeca Danijela i Nikola završavali škole, pridružili su se timu, a na kraju i suprug Dragutin Radiković tako da s ponosom ističu da su potpuno obiteljska tvrtka.
– Drugi iskorak koji smo napravili bila je izrada zastava, priča nam suvlasnica Danijela Hodić. Kupili smo novi stroj i danas mislim da nema zastave koju mi nismo u mogućnosti napraviti, a imamo i velike kapacitete kakve u Hrvatskoj nitko nema.

Treći, ali ne manje bitan segment kojim nastupaju na tržištu je kompletan asortiman specijalne zaštitne odjeće za lovce, vatrogasce i ribiče s prepoznatljivim tematskim štikom.
Danas sve više tvrtki puno pažnje pridaje brendiranju prepoznatljivosti na tržištu pa za svoje zaposlenike štikaju logotipove na majice, prsluke, jakne… S obzirom na to da nam se približava božićno vrijeme, mnogi to i poklanjaju i stavljaju promo štik na poklone.
Kako je vrijeme korone, šivamo puno zaštitnih maskica i onda ih dopunjujemo štikanim logotipom kupca, kaže Danijela.

Najveće prednosti poduzeća su tradicija i iskustvo dugogodišnjeg poslovanja te standardna kvaliteta izrade trikotažnih i pamučnih artikala. Osim vlastite proizvodnje imamo puno i lohn poslova. Temelji lohn posla su suradnja i kooperativnost s kupcima, odnosno prilagodljivost zahtjevima kupaca po pitanju kvalitete izrade te izvršenje terminskih planova u zadanim rokovima, kao i dugogodišnja uspješna suradnja s tvrtkama iz Europske unije.
Trenutna situacija na tržištu uzrokovana pandemijom koronavirusa vrlo je izazovna. Puno vrata nam je zatvorila, ali neke i otvorila. Snalazimo se, pratimo potrebe kupaca i prema tome prilagođavamo asortiman. Pad prometa osjetio se u prvom valu pandemije, no u nastavku godine situacija se stabilizirala.

Strojni vez ili, kako mi kažemo, štik nam je jedna od najvećih prednosti s obzirom na širinu mogućnosti izrade zahvaljujući najmodernijim strojevima u koje konstantno ulažemo. Tradicija rada u minulih 30 godina učvrstila je tržišnu poziciju u izvoznoj orijentaciji i to na zapadno europsko tržište i nacionalno hrvatsko. U dosadašnjem periodu puno se poklanjalo pažnje tehnološkim znanjima i organizaciji rada tako da danas raspolažemo modernom tehnologijom i stručnim znanjem.

Vezenje vršimo na kape, majice, krojne dijelove, radna odijela, ambleme, modni štikeraj, ručni rad (vez), zastave… Spremni smo oduprijeti se i prihvatiti sve zahtjeve tržišta u okviru naše djelatnosti.

Oduvijek nam je bila prednost što smo maksimalno fleksibilni i uvijek otvoreni za nove projekte. Uz to su potrebne ambicije, želja za napretkom i, naravno, vrijedni radnici s kojima se ponosimo.

Osnovna djelatnost: Proizvodnja tekstilno-konfekcijskih proizvoda
Godišnji promet: –
Broj zaposlenih: 30
Godina osnivanja: 1991. godina
Starost brenda: 30 godina

Kontakti:
Dika štik d.o.o.
Vratišinec,
Brodec 6,
40315 Mursko Središće
T: +385 40 866 466
M:+385 98 846 069
E: [email protected]
www.dika.hr

Ostavi komentar