24.5 C
Čakovec
Četvrtak, 31 kolovoza, 2023

Znamo li voljeti ili to moramo naučiti? #izbalansirajse

#izbalansirajse je nova kolumna Međimurskih novina u kojoj vam Maja Baksa, mag. prim.educ. i edukantica u psihoterapiji, daje korisne savjete o tome kako si pomoći u svakodnevnim stresnim situacijama i adekvatno brinuti o mentalnom zdravlju. Izlazi dva puta mjesečno, a u aktualnom broju obrađena je tema znamo li uopće voljeti kako treba!

Kako naučiti što je ljubav i kako voljeti, saznajemo u novoj Majinoj kolumni koju prenosimo u cjelosti:

Znamo li voljeti ili to moramo naučiti?

Veljača – prevrtljača, kaže se. Ne znamo kakvo će biti vrijeme – možda toplo, možda hladno, možda nešto između. S obzirom na to da smo u popularno zvanom “mjesecu ljubavi”, ponekad isto tako ne znamo što je ljubav. Ljubav je, zapravo, za svakoga nešto drugo.

Napravite si kavu/čaj, sjednite, uzmite par minuta vremena za sebe i odgovorite – što je za vas ljubav?

Ono što je od velike važnosti za svakog čovjeka jest sljedeći temelj – da bismo voljeli i drugima dali ljubav, zapravo najprije moramo voljeti same sebe. A to nas rijetko tko uči. “Voljeti sebe početak je doživotne romanse”, rekao je Oscar Wilde. I stvarno, volimo li prije svega sebe, takvu vrstu ljubavi nam nitko ne može oduzeti. Ta je ljubav najvažnija, kako bi se zdravo razvile sve druge ljubavi i odnosi. Ljubav prema sebi je prioritiziranje sebe, kao i briga za sebe, kako bismo mogli biti tu za druge. Ljubav prema sebi ne isključuje ljubav prema drugima. Svi odnosi su bitni, a najbitniji je odnos samoga sa sobom.

No, kako samoga sebe voljeti? Kako smanjiti utjecaj okoline koji često govori da negdje nismo dovoljni, u nečemu nismo dobri, nešto nismo postigli i sl. Jesmo li zbog kritika i očekivanja manje vrijedni? Manje vrijedni ljubavi? Naravno da ne. Vrijedni smo upravo onakvi kakvi jesmo. Sa svim svojim vrlinama i manama. Da, teže je voljeti svoje mane, no one su isto dio nas. Stoga, ujutro kad se probudite i pogledate u zrcalo, kažite sebi ovu lijepu kratku mantru: Savršen/-a sam ovakav/-a kakav/-a sam i prihvaćam sve dijelove sebe.

Također, za te dijelove sebe koje nam je teže prihvatiti i zavoljeti, možemo raditi na mijenjanju percepcije. Stoga se zapitajte – čemu služi ta moja osobina koju baš ne volim? Zapišite na papir. Zatim razmislite i zapišite kako ju možete iskoristiti. Kako ju možete pretvoriti u svoju snagu, kako ju možete malo preoblikovati i učiniti da vam služi umjesto da vas crpi?

Rim nije izgrađen u dan. I kuća se gradi tek ciglu po ciglu. Tako se i ljubav prema sebi gradi – tek dio po dio. Malim stvarima. Stoga, možete krenuti za početak s takvim malim promjenama i porukama od sebe prema sebi. S istim onim suosjećanjem i razumijevanjem koje biste uputili nekome koga volite. Uputite ih sebi.

Sljedeću kolumnu donosimo već ovoga petka, u sljedećem broju Međimurskih novina!

#izbalansiraj se i uživaj!

Saznaj više o Majinom kabinetu na službenom portalu ili putem facebooka!

 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
610SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE