Uskoro stiže cjepivo protiv koronavirusa?

cjepivo
Ilustracija

Budući da broj zaraženih svakim danom raste, čeka se cjepivo koje bi zaustavilo pandemiju koronavirusa. Neke farmaceutske tvrtke najavljuju da će imati spremno cjepivo već krajem ove ili početkom iduće godine,a cijena će biti ispod deset eura, piše poslovni.hr

Baš kao što doktori i znanstvenici već mjesecima najavljuju, s hladnijim danima infekcija COVID-19 sve se više razmahuje.

Većina ljudi primjenjuje epidemiološke upute noseći maske, držeći se razmaka te učestalo perući ruke i održavajući higijenu prostora, ali rješenja neće biti dok se ne nađe sigurno i učinkovito cjepivo koje se razvija diljem svijeta. U Hrvatskoj agenciji za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) kažu nam da se trenutačno u svijetu radi na razvoju oko 190 cjepiva protiv bolesti COVID-19. Uključeno je više od dvjestotinjak farmaceutskih tvrtki i znanstveno-istraživačkih institucija, a taj broj i dalje raste.

Znanstvenici očekuju da će se već do kraja godine među desetak cjepiva koja su u trećoj kliničkoj fazi ispitivanja, potvrditi jedno ili više sigurnih cjepiva protiv SARS-CoV-2 i da će sljedeće godine ono biti dostupno milijunima ljudi.

Ostavi komentar