Pretjerana konzumacija alkohola može oštetiti zdravlje na razne načine.
O lošem utjecaju alkohola na jetru, na kardiovaskularni sustav, i na druge organe i čimbenike zdravlja više smo puta pisali.
Neki od značajnih problema vezanih uz pijenje alkohola povezani su i s prehranom: česta zdravstvena komplikacija kod pretjeranog pijenja je ozbiljno pogoršanje stanja uhranjenosti. Naime, ljudi pogođeni alkoholizmom imaju tendenciju da se loše hrane, imaju loše prehrambene navike, npr. preskaču obroke, a i sam apetit je promijenjen zbog mnogih psihofizioloških učinaka alkohola na tijelo.
Jedan od ključnih simptoma alkoholizma je jaka žudnja za alkoholom. Žudnja je pokretač kontinuirane i intenzivne konzumacije alkohola te podloga stvaranja ovisnosti. Kako ovisnost uzima maha, prioriteti se mijenjaju. Kada se daje prioritet alkoholu, ovisnik je sklon odbaciti prioritet koji se odnosi na hranu. Iz tog razloga neki ljudi pogođeni alkoholizmom zanemaruju hranu i redovite obroke. U drugim slučajevima, alkoholičari namjerno izbjegavaju jesti kako bi mogli konzumirati veće količine alkohola, a uz to, manje jedenje može pomoći da se brže i lakše osjeti opojno djelovanje alkohola. Dodatno, alkohol ima vrlo malu nutritivnu vrijednost, a još uvijek sadrži dovoljno kalorija. Stoga, kad se pije u velikim količinama, popunjava se raspoloživi prostor u želucu. Tako alkohol djeluje kao sredstvo za suzbijanje apetita.
Faktor kao što je ispravna prehrana u drugom je planu (ili trećem…) u odnosu na piće, i ta promjena prioriteta pojačava nedostatak odgovarajućeg unosa hrane. Uz to, kad se piju velike količine alkohola, mijenja se način na koji tijelo obrađuje signale gladi. Drugim riječima, osoba ne osjeća normalnu razinu gladi. Zajedno, svi opisani faktori mogu ostaviti osjećaj sitosti, tako da se ne poseže za hranom, već se jede vrlo malo, nedovoljno.
Pored smanjenja apetita, problem je i u odabiru hrane – alkoholičari kad jedu, uglavnom posežu za prerađenom hranom, biraju masno i začinjeno, a siromašno vlaknima i drugim hranjivim tvarima. Razne studije su pokazale povezanost prekomjerne konzumacije alkohola s nedostatkom raznih vitamina i minerala, osobito tiamina (vitamin B1) i folne kiseline. Ovakav način prehrane dodatno otežava zadovoljavanje prehrambenih potreba. Zbog velikih količina alkohola oštećuje se sluznica želuca, te će biti onemogućena pravilna apsorpcija i ono nešto malo unesenih zdravih nutrijenata i hranjivih tvari.
Gubitak apetita može imati vrlo ozbiljne dalekosežne posljedice kod osoba koje pate od alkoholizma. Potencijalni učinci uključuju pogoršanje bilo kojeg postojećeg oštećenja jetre uzrokovanog obilnim pijenjem, moguć je razvoj pankreatitisa (upala gušterače), oštećenje mozga u obliku Wernicke-Korsakoffovog sindroma (amnezija kombinirana s konfuznim stanjem), a kod trudnica povećani su rizici od oštećenja fetusa. Mnoge od ovih posljedica rezultat su opisanih prehrambenih nedostataka vezanih uz konzumiranjem alkohola.
Postoji mnogo znakova koji mogu ukazivati na neuhranjenost kao rezultat alkoholizma. Znakovi uključuju nagli pad težine, nedostatak energije i umor, razdražljivost, mučninu, nedostatak koncentracije, davanje prioriteta piću nad jelom, uglavnom konzumiranje nezdrave hrane. Ako su ti znakovi postali vidljivi, krajnje je vrijeme da se potraži stručna pomoć. Ovisnost je progresivna bolest i samo će se pogoršati, stoga je pomoć u odvikavanju od alkohola važna za rješavanje problema neuhranjenosti i gubitka apetita. Ulaskom u detoksikaciju i liječenje od alkoholizma započeti će se ublažavati, a potom i poništavati štete neuhranjenosti, a zauzvrat, razvijaju se prehrambene dobrobiti.
Nedostatak hrane može dovesti do brojnih zdravstvenih problema, a alkohol te probleme samo pogoršava. Dobra prehrana i smanjenje, odnosno prestanak pijenja, mogu pomoći u smanjenju štete koju si ovisnik nanosi i dovesti do boljeg načina života.