Danas obilježavamo Malu Gospu: Imendan slave Marija, Marica, Marijeta, Maja, Marijana, Marijan i Mario

Prema katoličkom kalendaru danas, petak 8. rujna, obilježavamo Malu Gospu, odnosno, rođenje Blažene Djevice Marije. Imendan danas slave Marija, Marica, Marijeta, Maja, Marijana, Marijan i Mario! Svima koji danas slave želimo sretan imendan!

Marija je biblijsko ime, Isusova majka. Upravo s obzirom na nju, Marija je stoljećima najraširenije ime u kršćanskim zemljama, s vrlo mnogo verzija, a često i u sklopu s drugim imenima. Naš je oblik Marija prema latinskom izričaju: Maria. U izvornome hebrejskom jeziku je Mirjam. U aramejskom jeziku ime se izgovara Mariam, pa jedno tumačenje kaže da dolazi od riječi mar(a) – gospođa, uzvišena ili prema staroegipatskoj riječi mry(t) – ona koju Bog ljubi. Drugi tumače da hebrejska riječ Mirjam dolazi od hetitske riječi (imena) Maria u značenju koja je kao koplje, riječ mari, naime, znači koplje. Marica i Marijeta su varijante imena Marija.

Maja je žensko ime nastalo od latinskog imena Maia. U rimskoj mitologiji Maia je bila božica prirasta i plodova.

Marijan ima početak u latinskom obliku Marianus, a znači Marijin. Pojavljuje se i skraćeno Marinus (Marin). Imena Marijan i Marin najčešće se povezuju s imenom Marija. Iako prema jednoj teoriji ime potječe od hebrejskog Maryam, druga tvrdi da ime potječe od egipatskog mry-ima što znači ”voljen” (mry) i Amon(ima), dakle ”voljen od boga Amona”. Treba spomenuti da je Marijan muški oblik imena Marijana.

Ime Marijana može biti spoj imena Marija i Ana, ali u stvarnosti ime je bilo korišteno već u Rimskom Carstvu na latinskom ”Mariamne” koje dolazi od grčkog ”Miriamme”. Postoje dvije teorije o nastanku imena. Prva teorija kaže da ime potječe od hebrejskog Maryam, dok druga da potječe od egipatskog mry-ima što znači ”voljena” (mry) i Amon(ima), dakle ”voljena od boga Amona”. Navodno je druga teorija vjerodostojnija. Kao što je već spomenuto, muški oblik ovog imena je Marijan. Drugi oblik ovog imena je Mariana, Marian, Mario.

 

Izvor: Knjiga imena, Značenje imena

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE