Imendan danas slave Marija, Marica, Margareta, Margarita, Greta, Gita i Biserka

Prema katoličkom kalendaru danas, ponedjeljak 16. listopada, imendan slave Marija, Marica, Margareta, Margarita, Greta, Gita i Biserka.

Svima koje danas slave želimo sretan imendan!

Marija je biblijsko ime, Isusova majka. Upravo s obzirom na nju, Marija je stoljećima najraširenije ime u kršćanskim zemljama, s vrlo mnogo verzija, a često i u sklopu s drugim imenima. Naš je oblik Marija prema latinskom izričaju: Maria. U izvornome hebrejskom jeziku je Mirjam. U aramejskom jeziku ime se izgovara Mariam, pa jedno tumačenje kaže da dolazi od riječi mar(a) – gospođa, uzvišena ili prema staroegipatskoj riječi mry(t) – ona koju Bog ljubi. Drugi tumače da hebrejska riječ Mirjam dolazi od hetitske riječi (imena) Maria u značenju koja je kao koplje, riječ mari, naime, znači koplje. Marica je varijanta imena Marija.

Margareta je žensko ime grčkoga porijekla. Značenje imena dolazi od grčki margarites, u prijevodu biserno zrno. Drugi oblici su Margarita, Greta, Gita

Biserka je ime nastalo po nazivu za ukrasno sedefasto zrnce. Sinonim je za nešto najljepše, najsavršenije. Može biti prijevod od imena Margarita.

 

Izvor: Knjiga imena, Značenje imena

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE