2.2 C
Čakovec
Subota, 25 studenoga, 2023

Danas je njihov dan: Imendan slave Terezija, Lovro, Laura, Lara, Urban, Teodor, Teodora, Roman, Romana i Božidar

Prema katoličkom kalendaru danas, utorak 5. rujna, imendan slave Terezija, Lovro, Laura, Lara, Urban, Teodor, Teodora, Roman, Romana i Božidar. Svima koji danas slave želimo sretan imendan!

Terezija je žensko ime grčkog porijekla. Značenje imena dolazi od grčkog therasia što je naziv dva otoka, a smatra se kako naziv potječe od glagola therao u značenju loviti ili od therizo u značenju ljetovati, sjediti na suncu, kositi.

Ime Lovro je latinskog porijekla. U latinskom jeziku ima oblik Laurentius, prema rimskom gradu Laurentumu (Lovorov gaj), koji se nalazio južno od Rima, danas Castel Porciano, a korijen imena mu je latinska riječ laurus, lovor, lovorov vijenac ili grančica.

Laura je žensko ime latinskog porijekla. Značenje imena dolazi od talijanskog laura od latinskog laurus lovor, vijenac. Drugi oblik ovog imena je Lara.

Urban je muško ime latinskog porijekla. Nastalo prema latinskom urbanus što znači iz grada, gradski.

Ime Teodor potječe iz grčkog imena Theodoros. Theos znači Bog dok doron znači dar ili iz starohebrejskog Ionathan u značenju dar božji. Nosili su ga dva nikejska cara i tri despota. Po narodnoj tradiciji nadijevalo se djetetu koga su roditelji dugo i željno očekivali pa ima ga napokon Bog dao na dar. Drugi oblik ovog imena je Teodora.

Ime Roman je nastalo od latinskog Romanus što znači Rimljanin, rimski. Ženski oblik ovog imena je Romana.

Božidar je muško ime domaćeg porijekla. Nastalo je od pridjeva božji i riječi dar, i označavalo je djecu koja su dar od Boga.

 

Izvor: Knjiga imena

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE