17.8 C
Čakovec
Nedjelja, 3 ožujka, 2024

Imendan danas slave Laura, Emilija, Terezija i Nevenka

Prema katoličkom kalendaru danas, subota 17. lipnja, obilježavamo Bezgrešno Srce Marijino, dok imendan slave Laura, Emilija, Terezija i Nevenka. Svima koje danas slave želimo sretan imendan!

Laura je žensko ime latinskog porijekla. Značenje imena dolazi od talijanskog laura od latinskog laurus lovor, vijenac. Drugi oblik ovog imena je Lara.

Emilija je žensko ime latinskog porijekla. Značenje imena dolazi od latinskog aemula što znači oponašajuća, koja se takmiči.

Terezija je žensko ime grčkog porijekla. Značenje imena dolazi od grčkog therasia što je naziv dva otoka, a smatra se kako naziv potječe od glagola therao u značenju loviti ili od therizo u značenju ljetovati, sjediti na suncu, kositi.

Nevenka je ime domaćeg porijekla. Naziv ukrasne biljke uzet je za osobno ime. Potječe iz novijeg vremena kada se u narodu razvio običaj davanja imena po nazivu cvijeća. Po narodnom običaju izbor cvjetnog imena predstavlja izraz roditeljske želje da dijete bude, prije svega, lijepo, nježno, milo, ljupko i prefinjeno. Također može biti da je nastalo od glagola “venuti” s negacijom “ne- venuti”, što mu daje svojstvo priželjkivanog imena. U ovom slučaju pretpostavlja se da je u prošlosti, kada je zbog loših zdravstvenih uvjeta života pomor djece bio veliki, davano djetetu u želji da ostane u životu (da ne uvene).

 

Izvor: Značenje imena, Knjiga imena

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE