Kralj kremastih sireva, neizostavan sastojak za cheesecake: što je mascarpone i kako ga spremiti kod kuće?

Mascarpone se dobiva dodavanjem vinske kiseline ili citrusne kiseline, primjerice, soka od limuna u punomasno vrhnje, koje prirodno odvaja skutu od sirutke. Skuta se zatim dalje kuha dok ne poprimi glatku, kremastu strukturu. Mascarpone se oslanja na dodatak limunske kiseline ili vinske kiseline kako bi se stvrdnuo.
Što je mascarpone?

Mascarpone, poznat i kao talijanski krem sir, bogat je, maziv kravlji sir s posebno visokim postotkom masnoće. Mascarpone je izum iz doba renesanse iz regije Lombardije u sjevernoj Italiji i glavni je sastojak talijanskih slastica poput tiramisua.

Iako sadrži dosta proteina i kalcija koji su dobri za tijelo, pazite se kalorija i šećera jer je upravo zbog visokog udijela mliječne masti jako kaloričan.

Kakav je okus mascarponea?

Mascarpone sir ima blago sladak, gotovo orašasti okus sa svježim puterastim karakterom. Manje je oštrog okusa od usporedivih sireva poput ricotte i američkog krem sira.

Gdje nabaviti mascarpone?

Mascarpone možete kupiti u raznim trgovinama namirnicama. Preporučujemo baciti oko na Šparove police ili online katalog gdje se često može naći na sniženju. S obzirom da njegova priprema nije komplicirana, preporučamo da se okušate i u pripremi ovog kremastog sira u kućnoj radinosti. Kako napraviti svoj mascarpone sir saznajte ispod.

Recept za domaći mascarpone sir
  • Vrijeme pripreme: 10 min
  • Vrijeme kuhanja: 15 min
  • Vrijeme hlađenja: 1 sat na sobnoj temperaturi i 24 sata u hladnjaku
Sastojci za 300g Mascarponea: 
  • 500 ml gustog vrhnja (s udjelom masti od 30% do 40%)
  • 2 g (½ žličice) limunske kiseline ili 7 ml (1 ½ žličice) soka od limuna

Priprema

Korak 1) Kako biste napravili domaći mascarpone sir, počnite tako što ćete iscijediti sok od limuna. Ako koristite limunsku kiselinu, otopite je u 5 ml (1 žličica) tople vode. Staviti sa strane. Stavite gusto vrhnje u mali lonac na LAGANU VATRU. Dobro miješajte dok se vrhnje zagrijava da voda ispari.

Korak 2) Temperatura bi trebala biti između 82°C i 85°C. To zahtijeva korištenje termometra.

NAPOMENA: Ovaj korak je vrlo važan jer ako temperatura prijeđe 85°C, proteini u kremi će se razgraditi. Kada se postigne odgovarajuća temperatura, isključite vatru i dodajte limunov sok (ili limunsku kiselinu). Miješajte nekoliko minuta.

Korak 3) Primijetit ćete da se krema počinje pomalo zgušnjavati. U ovom trenutku pokrijte posudu i ostavite je na sobnoj temperaturi jedan sat.

Korak 4) Veliko cjedilo stavite iznad druge posude. Stavite čistu krpu za suđe – s ne baš debelim tkanjem – preko cjedila. Ulijte “kvazi-mascarpone” u posudu preko krpe i cjedila. To će omogućiti da preostala voda prođe kroz mrežicu kuhinjske krpe i padne u posudu. Bacite tekućinu iz posude. Čvrsti dio ostaje u krpi i to je “pravi” mascarpone.

Korak 5) Pokrijte prozirnom folijom i ohladite. Proces filtriranja i odvajanja tekućeg od kremastog dijela je spor. Trebat će vam 24 sata, a za to vrijeme smjesu trebate držati u hladnjaku.

Korak 6) Nakon 24 sata, izvadite zdjelu iz hladnjaka. Smjesa će biti čvrsta i moći će se vaditi žlicom, dok će dno zdjele biti tekuće i mora se baciti. Vaš mascarpone je spreman. Sada možete napraviti mnogo ukusnih recepata s ovim domaćim mascarpone sirom!

Gdje držati mascarpone

Domaći mascarpone čuvajte u čistoj zdjeli prekrivenoj plastičnom folijom ili u staklenci s poklopcem. Naravno, domaći mascarpone ne traje toliko dugo kao industrijski. Morate ga upotrijebiti unutar 2-3 dana ili će užegnuti.

Nadamo se da će vam ovaj recept dobro doći za neki kolač u blagdanske dane. Želimo vam sretne blagdane i dobar tek!

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE