13.1 C
Čakovec
Utorak, 16 travnja, 2024

Sveti gral energije

Već šest desetljeća znanstvenici iz cijelog svijeta traže Sveti gral energije – nuklearnu fuziju. Da je nuklearna fuzija moguća, svi znamo, svakog nas dana grije Sunce. No kako napraviti umjetno sunce na Zemlji? Za sada je riječ tek o eksperimentima u kojima se želi pokazati da je fuziju moguće upotrebljavati u proizvodnji energije, odnosno da je moguće proizvesti više energije nego se ulaže.

Čini se da su to ovih dana ostvarili američki znanstvenici u Nacionalnom laboratoriju Lawrence Livermore u Kaliforniji.

Eksperimentalno su proizveli više energije nego što je uloženo, pa je na taj način po prvi put u svijetu dokazano da je fuzija i ekonomski isplativa. Svi dosadašnji pokusi propali su jer je uvijek proizvedena energija bila manja od uložene. Osim toga, upotrebljen je vodik koji ne zagađuje okoliš. Podrazumijeva se da će budućnost energije biti u korištenju vodikom kojeg ima u vodi, ali i cijelom svemiru.

Tek su u posljednjih desetak godina započeli veći proboji na planu fuzije. Pokusima u Njemačkoj na takozvanom steloratoru W7 X je 2016. godine dokazano da je moguće stvoriti jako magnetno polje koje će zadržati plazmu koju minutu, a cilj je bio barem pola sata.

U Francuskoj je konačno počelo sklapanje pokusnog fuzijskog reaktora ITER, koji bi trebao punu snagu dostići 2035. godine te dokazati da su moguće fuzijske elektrane. ITER zajednički gradi 35 zemalja.

Najnovije američko postignuće pomoću laserske tehnologije sigurno će ubrzati ulaganja u istraživanja fuzije i ne samo to. Već odavno traje znanstvena utakmica između Amerike, Kine i Europe tko će biti prvi, a sigurno je da će se uključiti i drugi. Nije to samo pitanje ekonomije. Razvojem novih tehnologija u nuklearnoj fuziji pokusi, koji su godinama zabranjivani jer su u slučaju atomske fuzije bili opasni, postat će mogući. Opasnosti po prirodu kad je riječ spajanju atoma, odnosno fuziji, zapravo i nema. Prema tvrdnjama znanstvenika, jedna čaša vode, iz koje se dobije deuterij vodika, može dati energiju za jednu kuću koju ona potroši za godinu dana.

Za sada je riječ tek o pokusima, nove tehnologije za veće snage fuzijskih reaktora moraju biti tek pronađene.

Prije američkog otkrića očekivalo se da će prve komercijalne fuzijske elektrane biti u funkciji za oko četrdeset godina, odnosno oko 2060. godine. S obzirom na znanstveni proboj, to će sigurno biti prije, svi će željeti biti prvi. Prve procjene govore da fuzijske elektrane ne možemo očekivati još najmanje dvadeset i više godina.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,190FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE