Štedimo ili pogodujemo trgovcima?

Dok trgovački tirani u EU potrošače godinama pozivaju (a sada i prisiljavaju Direktivama) da klasične žarulje zamjene štedljivim, berlinski stručnjaci, kao i mnogi drugi, upozoravaju da te žarulje trebaju biti uključene što kraće i što dalje od glave. 

Štedljive žarulje opasne po zdravlje ! U istraživanju Berlinskog laboratorija objavljeno je da su “zelene” žarulje zbog prisutnosti žive u njima potencijalno opasnosne u slučaju razbijanja žarulje, tj. da postaju ozbiljna opasnost po ljudsko zdravlje. 

Njemački znanstvenici su objavili da upaljene štedne (eko) žarulje emitiraju fenol, naftalen i stiren, štetne, otrovne, odnosno kancerogene spojeve koji u slučaju dugotrajnije izloženosti mogu biti i fatalni. Fenol iz žarulja u organizam dospijeva udisanjem, a njegova veća koncentracija može iritirati sluznicu i izazvati probleme sa srcem i dišnim putevima.

Haifa Sveučilište u Izraelu već je odavno objavio istraživanje prema kojem štedne žarulje mogu rezultirati porastom raka dojke kod žena, budući da, za razliku od klasičnog žutog osvjetljenja kojeg daju stare žarulje, imitiraju bijelo dnevno svjetlo, ometajući proizvodnju hormona melatonina u organizmu.

Znanstvenici također upozoravaju na mogućnost da štedne žarulje potaknu i razvoj migrene, dok dermatolozi upozoravaju na porast kožnih problema.

Na „eko“ propagandu su se navukli mnogi ljudi koji “vode brigu o okolišu” i masovno kupuju štedljive, „eko“ žarulje bez obzira što im je cijena čak 10 puta veća od onih klasičnih s žarnom niti. Govori im se i da će uštedjeti energiju ako ih duže drže upaljene, što je potpuna podvala i laž, a uz to postoje upozorenja stručnjaka da štedljive žarulje trebaju biti upaljene što kraće, isključivo u prostorijama koje se mogu provjetravati, i što dalje od glave .

„Oko tih žarulja se stvara električni smog i ne bi ih trebalo koristiti u neprovjetrenim prostorijama, a definitivno ne blizu glave“ – upozorava Andreas Kirchner iz Federacije njemačkih inženjera. Toliko o tome koliko je proizvod “ekološki”.

Ostavi komentar